Klitsag i Skagen: Nu ventes omstridt klitsag afgjort i byråd

OPDATERET: Netop nu har et flertal i byrådet i Frederikshavn besluttet at godkende penge til genetablering af den ødelagte klit i Skagen. Venstre stemte imod, da man ønsker at afvente retssagen om hærværket.

Sagen har været diskuteret en del gange politisk i Frederikshavn Kommune, men onsdag aften ventes det, at et flertal beslutter at bevillige et såkaldt rammebeløb til genopbygningen af de ødelagte klitter på Skagen Sønder Strand.

Borgmester Birgit S. Hansen (S) er forud for mødet klar i mælet; hun vil have klitterne tilbage til det, de var engang.

- Der skal flyttes præcis det sand tilbage, som gør, at klitten bliver genetableret i så autentisk, oprindelig stand som muligt. Klitten skal se som den så ud fø,r den blev ødelagt med præcis det sand og præcis de planter som før, den blev ødelagt, siger Birgit S. Hansen.

Klitterne blev ødelagt, da en gummiged i oktober sidste år skrallede toppen af klitterne og skubbede det ned på stranden.

Birgit S. Hansen  sidder onsdag aften for bordenden, når det ventes at et stort flertal vil bevillige en halv million kroner, så genetableringen af klitterne kan komme i gang.

- Og så vil vi også have penge for alle de timer, vi har brugt på det, lyder det fra borgmesteren.

Striden om klitterne er dog dermed langt fra slut.

For der hersker fortsat uenighed om, hvor store skaderne egentlig er. 

I hvert fald hvis man spørger en af de to sigtede i hærværkssagen, den nordjyske erhvervsmand Hans Andersen. Han mener, kommunen overdriver sagens omfang og derved gøre genetaberingen alt for dyr.

Han har skrevet en mail til samtlige byrådsmedlemmer i Frederikshavn, hvor han udover at beklage hændelsen også anfægter, at kommuen overdriver sagen og dermed gør genetableringen dyrere.

- Der er en entreprenør fra Aalbæk, der har tilbud at skubbe sandet tilbage for  11.500 kroner. Frederikshavn Kommune håndhæver, at det skal koste 140.000 kroner for en dags arbejde for at skubbe de der ti-tyve centimers sand tilbage, siger Hans Andersen. 

To landsinspektørfirmaer har opmålt de to klitter for Hans Andersen. Af de målinger fremgår det, at klitterne har et areal på 806 kvadratmeter.

Frederikshavn Kommunes landinspektør har i april målt det areal, som skal genetableres til at være 1661 kvadratmeter.

Frederikshavn Kommune har ud fra luftfotos skønnet sig frem til, at der var skubbet mellem 3.000 og 3.500 kubikmeter sand ned fra klitterne - og altså milevidt fra de tal Hans Andersen mener ligger her foran klitterne.

Hans Andersen er sammen med en anden person sigtet for groft hærværk og brud på Naturbeskyttelsesloven. Politiet efterforsker stadig sagen - og der er endnu ikke rejst tiltale.

Og selv om det er uvist når sagen skal for retten, vil Frederikshavn Kommune have skaderne udbedret nu.


Seneste nyt

fra Nordjylland