Klitsag: Venstre efterlyser dokumentation fra kommunen

Der skal ikke mere sand tilbage på de to klitter i Skagen, som sidste år blev ødelagt, end der er skrællet af. Sådan lyder det nu fra Venstre, som vil have kommunen til at fremlægge dokumentation for, at der er fjernet 3.000 kubikmeter sand, som der er givet dispensation til at genoprette klitten med.

Sandet ligger stadig på stranden i Skagen her næsten 9 måneder efter, at en gummiged skrallede toppen af to klitter på Sønder Strand og skubbede det ned på stranden.

En bevilling på en halv million kroner til genopretningen af klitten skulle have været vedtaget i tekniskudvalg i Frederikshavn Kommune i juni, men sagen blev pillet af dagsorden igen. I Venstre undrer man sig over forløbet.

- Det var et punkt uden bilag. Der forelå ikke nogen beregning på, hvordan man nåede frem til de 500.000 kroner og punktet blev pillet af igen, siger Venstres gruppeformand i byrådet i Frederikshavn Kommune, Mette Hardam.

Man tænker hvor er sandet

Frederikshavn Kommune søgte 13. november sidste år, et par uger efter hærværket på klitterne, Kystdirektoratet og Fredningsnævnet om tilladelse til at reetablere et område på 1.300 kvadratmeter med 3.000 kubikmeter sand. Tal som er baseret på et skøn fra kommunens natursagsbehandler.

Mette Hardam og Venstre efterlyser dokumentation fra kommunen på, at der er fjernet 3.000 kubikmeter sand fra de to klitter.
Mette Hardam og Venstre efterlyser dokumentation fra kommunen på, at der er fjernet 3.000 kubikmeter sand fra de to klitter.
Foto: Jesper Christiansen

- Når man går oppe i Skagen, så kan man godt tænke, hvor er det blevet af det sand, siger Mette Hardam.

Den nordjyske erhvervsmand Hans Andersen er sammen med en anden mand sigtet for groft hærværk og brud på Naturbeskyttelsesloven. Han mener, at kommunen fremlægger forkerte tal i sagen. Den påstand afviser borgmester Birgit S. Hansen.

- Vi gør det så præcist som muligt. Vi har ingen interesse i at klitten skal være højere og dyrere eller noget som helst. Vi er professionelle. Vi er en myndighed, og planen er efterprøvet ved to andre myndigheder, siger borgmester Birgit S. Hansen.

Man straffer de forkerte

I følge beregninger, som to landsinspektører har lavet for Hans Andersen, er der fjernet 135 til 250 kubikmeter sand og dermed langt fra de 3.000 kubikmeter, som Fredningsnævnet har givet kommunen dispensation til at reetablere med.

 

- Så straffer man de forkerte. Så straffer man Skagen, for så giver det klitten et andet udtryk. Det giver for naboerne og det bagvedliggende område, og de har jo ikke gjort noget forkert, så de skal ikke straffes ved at få en højere klit, siger Venstres Mette Hardam

Inden dispensationen blev givet var Fredningsnævnet på besigtigelse i Skagen, men her var mængden af sand ikke noget man kiggede efter. Det har flere medlemmer af nævnet forklaret til TV2 Nord.

- Hændelsen er forkert, men man må jo godt stille spørgsmåltegn ved de mængder, som man har fået besked på at det drejer sig om, når man kan se med det blotte øje, at det ikke hænger sammen med virkeligheden, så må man jo godt have lov til at tænke selv, siger Mette Hardam.

Sagen om bevillingen til reetablering som blev pillet af tekniskudvalgsmøde i juni kommer på dagsorden igen efter ferien, lyder det fra borgmesteren.

I følge Birgit S. Hansen kommer sag på dagsorden i teknisk udvalg efter sommerferien.
I følge Birgit S. Hansen kommer sag på dagsorden i teknisk udvalg efter sommerferien.
Foto: Michael Schmidt Thomsen

- Nu skal tekniskudvalg frigive den halve million, som det er anslået, at det koster, og vi er sådan set klar til at komme i gang efter sommerferien, siger Birgit S. Hansen.

Det har ikke været muligt at få et interview til sagen fra hverken Kystdirektoratet eller Fredningsnævnet. I Kystdirektoratet har de relevante personer ferie, og i formanden for Fredningsnævnet i Nordjylland, dommer Niels Bjerre, siger til TV2 Nord, at nævnet ikke udtaler sig, om de afgørelser nævnet træffer.


Seneste nyt

fra Nordjylland