Kritik af undersøgelse om kaos på havn - nu svarer advokatfirma
Foto: Henriette Maj Pedersen / TV2 Nord
Der er ikke forskel på, hvad der kan vurderes i en almindelig advokatundersøgelse og i en uvildig advokatundersøgelse.
Sådan lyder det fra Lise Lauridsen fra advokatfirmaet Bech-Bruun.
De er hyret til advokatundersøgelsen, der skal dykke ned i den økonomiske krise Frederikshavn Havn er havnet i.
- Konklusioner om eventuelle fejl og forsømmelser kan uden problemer afdækkes i en advokatundersøgelse, selvom denne ikke kan betegnes som ”uvildig”, siger Lise Lauridsen, der er partner i Bech-Bruun.
Spørgsmålet om forskellen på en almindelig advokatundersøgelse og en uvildig advokatundersøgelse er blevet aktuelt, efter en politisk debat i Frederikshavn Byråd.
Her beskyldte kritikere det socialdemokratiske flertal for at være i gang med at bestille en advokatundersøgelse, der har karakter af "ren håndvask".
Et flertal i byrådet har nemlig besluttet, at det er advokatfirmaet Bech-Bruun, der stå for at lave en almindelig advokatundersøgelse af havnens økonomiske morads.
- Hvordan kunne det gå så galt
Dermed skal der ikke laves en såkaldt "uvildig" advokatundersøgelse, som borgmester Birgit S. Hansen ellers tilbage i april officielt stod frem og opfordrede til.
Dengang sagde borgmesteren blandt andet, at det er vigtigt at få lavet en undersøgelse, hvordan det kunne gå så galt for havnen, således at der ikke er fejet noget ind under gulvtæppet.
På sin egen Facebook-side skrev borgmesteren:
"Jeg beder i morgen byrådet om opbakning til, at vi bestiller en sådan uvildig, grundig undersøgelse," indleder hun, inden hun uddyber:
"Hvorfor? Fordi det her kalder på svar! Hvordan kunne det gå så galt? Hvem har sovet i timen? Har nogen snydt/bedraget? Skal der ske politianmeldelse?" spørger hun blandt andet og påpegede i opslaget at det ikke var muligt at debattere på et oplyst grundlag:
"Det mener jeg ikke, vi kan nu. Der er altså for mange, der lige ved noget, og skyder med skyld og sætter bussemænd her og der! Lad os få nogle svar!" slutter borgmesteren.
- Det bliver ren håndvask
I dag rejser blandt andre medlemmer af Venstres byrådsgruppe kritik af, at man fra byrådets side vil hyre advokatfirmaet Bech-Bruun til en almindelig advokatundersøgelse – i stedet for en uvildig advokatundersøgelse.
- Det ligner bestillingsarbejde, og det kan vi ikke være tjent med, for hver en sten skal vendes i den her sag, sagde Lone Haugaard (V), da der i forbindelse med det seneste byrådsmøde skulle stemmes ja eller nej til at hyre advokatfirmaet.
- En sådan advokatundersøgelse er ikke pengene værd, understregede hun.
Hendes partikollega, Jens Borup (V), mener, at advokatundersøgelsen umuligt vil få sandheden frem om hvad, der egentlig er sket på Frederikshavn Havn.
Venstres Mette Hardam stemte imod advokatundersøgelsen med begrundelsen, at "det bliver en ren håndvask".
Undersøgelse dyrere end først antaget
Advokatundersøgelsen kommer til at omhandle den økonomiske krise i havnen og den 1,6 milliarder kroner store gæld, som Frederikshavn Havn nu har overladt til Frederikshavn Kommune, efter en midlertidig direktion smed håndklædet i ringen i forsøget på at rette op på havnens økonomiske kaos.
De seneste måneder er det økonomiske kaos i havnen endevendt af blandt andre tidligere departementschef i Statsministeriet, Karsten Dybvad.
Det er blandt andet tilbagemeldinger til politikerne om en række ting, som ser mystiske ud, der har ført til beslutningen om at lave en advokatundersøgelse.
Undersøgelsen skal undersøge ledelsesmæssige beslutninger og om, der er begået "ansvarspådragende handlinger."
I første omgang var undersøgelsen budgetteret til at koste 1,5 millioner kroner, men det beløb har et flertal i byrådet i Frederikshavn netop nikket ja til at hæve med en million.
Således regner man med, at advokatundersøgelsen fra Bech-Bruun kommer til at koste 2,5 millioner kroner.
Med i fyring af direktør
Advokatfirmaet Bech-Bruun har tidligere været inde over problemer på Frederikshavn Havn.
Firmaet kom ind i sagen om Frederikshavn Havn via den nye bestyrelse, hvor Bech-Bruun var med til at udrede nogle ting om den gamle bestyrelse, der gik af.
Blandt andet det, der ligger til grund for afskedigelsen af den tidligere direktør Mikkel Seedorff Sørensen.
Nu skal firmaet kigge på hele forløbet frem til kommunen fik nøglerne igen.
Advokatundersøgelsen, der ikke kan kaldes uvildig, da firmaet i forvejen har kendskab til sagen, kan dog sagtens være alt andet end “håndvask”.
- Konklusioner om eventuelle fejl og forsømmelser kan uden problemer afdækkes i en advokatundersøgelse, selvom denne ikke kan betegnes som ”uvildig”, lyder det fra Bech-Bruun-partneren Lise Lauridsen.
Det er indholdet af advokatfirmaets kommission, som afgør, om Bech-Bruun skal forholde sig til, om nogen kan drages til ansvar for "eventuelle konstaterede fejl og mangler."
Og det er netop en del af det, som Frederikshavn Kommune har bedt advokatfirmaet om at undersøge.
Kommunen skriver, at man ønsker, at der foretages en vurdering af, "om - og i givet fald i hvilket omfang – Frederikshavn Havn eller Frederikshavn Kommune kan gøre et ansættelsesretligt og eller erstatningsretligt ansvar gældende."
Advokatundersøgelsen ventes at være færdig inden årets udgang.