Der er kun besætningen ombord på det 112 meter lange skib, som ligger ud for Frederikshavn. Foto: Jesper Christiansen

Krydstogtskib kaster anker ud for Frederikshavn

Covid-19-pandemien har stoppet krydstogt-sejladserne. De store skibe ligger i havn eller sejler rundt med besætning og uden gæster. Ud for Frederikshavn har det amerikansk ejede krydstogtskib National Geographic Explorer kastet anker.

Det store skib ligger for anker lige udenfor havnen i Frederikshavn. Her har det ligget på samme position side 3. maj. Rederiet har valgt, at det 112 meter lange skib indtil videre skal blive liggende her. Det bekræfter Claus Hesselby fra Hesselby Shipping i Frederikshavn. Hans firma er i kontakt med skibet.

- Af sikkerhedsmæssige årsager har rederiet besluttet, at man bliver liggende her indtil videre. Der er kun besætningen ombord, og alle har det godt, og de har masser af mad og drikkevarer ombord, siger Claus Hesselby.

I følge Claus Hesselby er ingen ombord på krydstogtskibet smittet med corona-virus. Besætningen, som er på under 100 mand, har mange forskellige nationaliter, og de skal indtil videre blive ombord på skibet.

Besætningen kommer blandt andet fra Fillippinerne, Tyskland, Norge og USA.

Krydstogtskibet National Geographic Explorer har i en uge ligget foranker ud for Frederikshavn. Foto: Jesper Christiansen

- Filippinerne har lukket deres luftrum, så det er svært at få dem væk fra skibet, og det vil kræve en sikker rejserute fra A til B, hvis besætningen skal rejse væk fra skibet gennem Danmark, fortæller Claus Hesselby, så derfor er der pt. ingen aktuelle planer om, at besætningen skal væk fra skibet.

Krydstogt til 175.000 kroner

Det amerikanske rederi, som ejer National Geographic Explorer, beskriver selv skibet, som deres flagskib i flåden. Det sejler normalt med gæster omkring sydpolen, og rejser fra pol til pol hvert år. Vintrene tilbringer skibet i Antarktis og somrene i Arktis.

Skibet har plads til 148 gæster, og et 24 dages togt ombord på National Geographic Explorer med sejlads i Antarktis og omkring Falklandsøerne koster den nette sum af 25.700 dollars svarende til cirka 175.000 danske kroner.

Læs også Krydstogtskib får midlertidigt hjem i Skagen: Besætningen skal blive på skibet hele april

Hvornår skibet igen får gæster ombord er usikkert. På rederiets hjemmeside skriver de, at i henhold til anbefalingerne fra sundhedseksperter og myndighederne, så har man suspenderet de fleste rejseafgange til slutningen af juni 2020.

I Frederikshavn kan Claus Hesselby heller ikke give svar på, hvornår skibet igen forlader Kattegat.

- Rederiet gør meget for at få det i drift igen. Måske kan det komme til at sejle med varer i en periode til en anden industri, siger han.

En anden mulighed er, at der pludselig omstår en mulighed for, at skibet kan komme ind i en havn med besætningen.

Indtil videre ligger National Geographic Explorer stille ud for Frederikshavn.