Kulturarv bliver nu sikret: Efter 400 år skal bro nu renoveres
Foto: Jesper Christiansen TV2/Nord
Arbejdet med at renovere den gamle granitstenbro begyndte for et par uger siden og ventes færdig næste sommer.
I mere end 400 år har en granitstenbro været færdselsåren over Sæbygaards voldgrav. Tiden har slidt og tærret på broen, og nu skal den langt om længe renoveres.
Julius Arenfeldt var Sæbygaards sidste ejer. I 1990 overdrog han den gamle herregård til Den Selvejende Institution Sæbygaard, som i dag driver stedet.
Herregården har været i familien Arenfeldts eje siden 1682, og den i dag 90-årige Julius Arenfeldt følger renoveringsarbejdet tæt.
- Jeg synes, det er en hel vidunderlig ting, at vi får det lavet. Det har det trængt til i mange år. Vi har kæmpet i mange år for at skaffe midler, for det er jo millionbeløb, som det drejer sig om, siger Julius Arenfeldt.
Projekt har været mange år undervejs
Den gamle bro har været i ringe stand i mange år, og siden 2009 har man arbejdet på det projekt, som nu realiseres.
Det sker efter donationer fra en række fonde samt Slots- og Kulturstyrelsen på i alt 10,5 millioner kroner.
- Det kommer til at betyde meget. Det er hele det visuelle indtryk af stedet, som bliver ændret nu. Det er så absolut til det bedre, siger Julius Arenfeldt.
Byggeformand på hjemmebane
Det er Søren Pedersen fra Trigon, der styrer renoveringsarbejdet, og for ham er det også en speciel opgave. Han er nemlig født i området og har leget på Sæbygård og den gamle bro som barn.
- Vi har rendt meget derinde og leget. Også med Julius far, som også hed Julius. Han var også med, når vi legede. Det er specielt. Det er en god og spændende opgave at få lov til at være med til, siger Trigons byggeformand på projektet, Søren Pedersen.
Arbejdet med at istandsætte granitstenbroen begyndte for nogle uger siden. Her skal skal en stor del af stenene fjernes, hvorefter det hele skal bygges op på ny.
- Den er dårlig, og det er det, som gør, at det skal pilles fra hinanden. Det er sådan broen har været helt fra starten. Der er lavet nogle afstivninger for nogle år siden, da det var ved at skride ud, siger Søren Pedersen.
Søhelt stod for seneste oprensning
Udover renoveringen af broen skal voldgraven også renses op og laves bredere. I følge Julius Arenfeldt er det også på tide. Det er nemlig mange hundrede år siden, at det skete sidst.
- Det var i 1700-tallet, at der sidst blev lavet en ordentlig oprensning. Det var søhelt admiralen Niels Juel, som sørgede for det, siger Julius Arenfeldt.
Dengang lavede Niels Juel en aftale med graveren i nabobyen Volstrup, som sendte over 20 mand med skovle og trillebørere, som så gravede voldgraven op.
I dag bruger Søren Pedersen og hans folk de store maskiner til arbejdet.
Renoveringsarbejdet sikrer Sæbygaards omgivelser de næste 100 år, og broen vil kunne holde i mange hundrede år garanterer formanden.
- Det skal vi nok få den til, siger han.
Og Julius Arenfeldt holder fra sin plads et vågent øje med, at arbejdet nu også gøres ordentlig.
- Det gør jeg. Det kan du tro. Pegefingeren den er der, siger Julius Arenfeldt.
Renoveringsarbejdet skal være færdig til juni, og indvies i forbindelse med Sæby Købsstads 500 års jubilæum til næste sommer.
Du kan se hele indslaget om renoveringen af den gamle bro herunder: