Landmand blev lam - med specialbygget maskine kan han arbejde normalt
Foto: Vibe Aagaard / TV2 Nord
Peter Thøgersen har altid bare villet være landmand. Men da hans arm for 12 år siden blev lam, var han i en kort periode væk fra drømmearbejdet - men med en smart løsning, kan han arbejde præcis, som han plejer.
Alt for mange landmænd mister dygtige medarbejdere, fordi de ikke er klar over, at der er hjælp at hente, hvis medarbejderen pludselig bliver besværet i arbejdet.
En af dem, der har fundet hjælp, er landmanden Peter Thøgersen.
Da Peter Thøgersen blev lam i den ene arm efter et uheld på en motocross, var det måske svært at se, hvordan han skulle kunne fortsætte sit arbejde som landmand. Ikke desto mindre, så var det sådan, det gik.
- Dengang jeg kom ud fra sygehuset af, så var det forår, og så skulle vi til og i marken så jeg har egentlig ikke opdaget, at jeg mangler armen, husker han.
Dog var der en arbejdsopgave, Peter ikke kunne udføre med kun en arm.
- For at køre sådan en rendegraver her, skal man bruge det joystick, der sidder her ovre. Og for at afhjælpe det i min situation, så har jeg fået de to pedaler, der sidder her nede i bunden, forklarer han.
Vigtigt at fastholde medarbejdere - landbruget mangler folk
I Peters arbejde som landmand bruger han omkring 300 timer i rendegraveren årligt, og hans nordjyske stædighed, ville ikke acceptere, at det skulle være slut.
- Jeg gik lidt og tænkte over, hvordan og hvorledes, og så tænkte jeg ved mig selv, at hvis du kan sende en mand til månen, så kan du også bygge sådan en om, så jeg kan køre den med kun en arm, siger den stædige landmand.
Peters historie er langt fra et enestående, lyder det fra Mette Neist fra Landbonord. Hun ønsker at sætte fokus på, at der er hjælp at hente.
- Hvis man ikke er klar over, at man kan få nogle hjælpemidler eller nogle andre assistanceordninger, så tror jeg da, at man tænker, at man nok hellere må søge et sted hen, hvor ens skånehensyn kan tilgodeses.
Landbruget lider i forvejen under, at der er mangel på kvalificeret arbejdskraft, og det kan derfor give problemer, hvis en god medarbejder går tabt på grund af et handicap.
- Det ærgerligt, hvis den medarbejder begynder at kigge efter jobs indenfor andre områder, hvis det var at den medarbejder kunne blive fastholdt i landbruget, lyder det fra Mette Neist.
- Man vænner sig hurtigt til det
For Peters chef er det vigtigt, at Peter kan bruge rendegraveren. Ikke mindst for Peters skyld.
- Det er det han brænder for. Det er ligesom os andre, vi laver også det, vi rigtig gerne vil, og sådan er det også med Peter, kan man mærke. Og det er en stor fleksibilitet, at Peter han også kan betjene den her maskine, siger Kasper Thing Andreassen.
Men er det ikke svært som landmand at mangle en arm?
- Det ved jeg ikke, det kan man nok synes, hvis man kan bruge begge arme. Men jeg synes nu nok hurtigt, at jeg vænnede mig til det. Det lærer man hurtigt.
Jeg har aldrig nogensinde villet været andet end landmand såå, siger Peter Thøgersen.
Se indslaget her: