LIGE NU:

Mange svaner døde: Frygter det er fugleinfluenza

31 svaner er fundet døde på en strækning på få hundrede meter ved havnen i Voerså. Dyrenes Beskyttelse frygter, at svanerne er døde af fugleinfluenza.

I strandkanten ligger der døde svaner med få meters afstand ved havnen i Voerså.

quote - Jeg synes, at det er frygtelig mange døde svaner.

Torben Pihl, Områdeformand, Dyrenes Beskyttelse

På grund af fugleinfluenza i vilde fugle i Danmark har der siden den 6. november 2020 været krav om, at fjerkræ og andre fugle i fangenskab skal være lukket inde eller være overdækket for at forhindre smitte ved kontakt til vilde fugle.

Flere steder ligger svanerne døde med blot få meter imellem sig. Foto: Jesper Christiansen.
Flere steder ligger svanerne døde med blot få meter imellem sig. Foto: Jesper Christiansen.

- Vi har fået flere indmeldinger om døde fugle ind i dag. Beredskabsstyrelsen er på vej ud for at samle døde fugle ind, så de kan blive sendt til undersøgelse, siger Flemming Kure Marker, Veterinærchef i Fødevarestyrelsen.

Sygdom fundet i 5 besætninger

Der er konstateret højpatogen fugleinfluenza i fem besætninger i Danmark. Senest hos et mindre fuglehold ved Østermarie på Bornholm. Der er ikke fundet fugleinfluenza i besætninger i Nordjylland. Det nærmeste er i en besætning i Løwel ved Viborg.

quote Min umiddelbare vurdering er, at der er tale om fugleinfluenza

Torben Pihl, områdeformand, Dyrenes Beskyttelse.

Om de mange døde svaner var smittet med fugleinfluenza tør veterinærchef i Fødevarestyrelsen Flemming Kure Marker endnu ikke sige noget om.

- Det er for tidligt at sige om det er fugleinfluenza. Det får vi først svar på i morgen eller overmorgen, siger han

Flere fund af fugleinfluenza i Nordjylland

I Nordjylland er der registreret flere fund af fugleinfluenza i Mariagerfjord, Rebild, Jammerbugt og Aalborg Kommune. I Voerså har man indtil videre ikke fundet fugleinfluenza, men der er dog registreret et tilfælde i nabobyen Aså.

De døde svaner er fundet strækningen her. Foto: Jesper Christiansen
De døde svaner er fundet strækningen her. Foto: Jesper Christiansen

Fugleinfluenzaen er bragt til Europa med efterårets fugletræk fra Rusland og Kasakhstan, og flere europæiske lande har rapporteret om fugleinfluenza i både vilde fugle og i fjerkræbesætninger.

Sygdommen spreder sig til Danmark fra Tyskland, men i følge Torben Pihl så har fugleinfluenza været aftagende hos svaner på det seneste, mens man har set, at flere rovfugle er blevet ramt.

Fugleinfluenza trives bedst i store fuglebesætninger, og netop i området ved havnen i Voerså er der ofte store fugletræk, som holder til over det lave vand på begge sider af havnen.

Virus spredes via luftvejene og gennem afføringen, men alle fugle kan blive smittet. Ved fund af fugleinfluenza i Danmark bliver der omgående oprettet forskellige slags zoner eller områder afhængigt af, om influenzaen har ramt vilde fugle eller tamfjerkræ. Zonerne oprettes for at undgå, at smitten spredes.

Døde svaner flere steder

Det er ikke bare ved Voerså, at de seneste uger er registreret mange fund af døde svaner. Det skete på Bornholm i weekenden, og midt i februar var det i Mørke på Djursland, at man opdagede mange døde svaner på et mindre område.

Foto: Jesper Christiansen
Foto: Jesper Christiansen

Trusselsniveauet for højpatogen fugleinfluenza i Danmark vurderes pr. 5. november til at være højt i forhold til risikoen for smitte med fugleinfluenza fra vilde fugle til tamfjerkræ. Derfor opfordrer Fødevarestyrelsen til, at man melder fund af døde fugle til dem.

Man kan indrapportere fund af døde, vilde fugle enten via kontaktformularen eller direkte via smartphone ved hjælp af Fødevarestyrelsens app "fugleinfluenza tip".

I Nordjylland er der i følge Fødevarestyrelsen registreret 19 fugle, som er døde med fugleinfluenza i kroppen. I alt er der analyseret prøver fra 248 fugle i Danmark i 2021, og i 72 tilfælde var fuglene smittet med fugleinfluenzaen H5 N8.

Fugleinfluenza kan smitte til mennesker. Der er dog rapporteret om meget få tilfælde af smitte til mennesker i udlandet med de typer af fugleinfluenza, der i øjeblikket cirkulerer i Europa.

Rør ikke ved døde fugle

Foto: Jesper Christiansen
Foto: Jesper Christiansen

Det skal du gøre, hvis du opdager døde fugle:

Foto: Jesper Christiansen
Foto: Jesper Christiansen