Mikkel frygter døden og mørke - alligevel opsøger han det igen og igen
Mikkel Egelund er opvokset med skrækindjagende historier fra sin far. Nu skræmmer han livet af andre.
Se tv-programmet 'Er der nogen?' med Mikkel Egelund i bunden af denne artikel.
Mikkel Egelund er 10 år og på vej hjem til familiens sommerhus ved Rønnerne i Frederikshavn.
Det er aften, og han har leget med sin venner, men nu er det blevet tid til gå hver til sit.
På vejen hjem kommer han forbi en eng, som er dækket af tåge.
Han kigger hurtigt på den, men drejer så hovedet.
Hans far har sagt til ham, at han ikke må stirre ind i tågen i for lang tid. Og han er skrækslagen over, hvad der måske er derinde.
Hvad det er, kommer vi ind på senere. Men mindet sidder fast i Mikkel som hans første oplevelse med det overnaturlige.
Siden har han set og oplevet mere end de fleste.
Jagter spøgelser
Mikkel arbejder til daglig som pædagog, men sideløbende er det blevet hans hobby at jagte spøgelser.
Det har han gjort i 10 sæsoner af tv-programmet ’Er der nogen?’ og fredag udkommer første afsnit i sæson 11.
I programmet besøger han steder, der siges at være hjemsøgte, og i den nye sæson tager han blandt andre influenceren Emil Kondrup med på Skørping Sanatorium.
Med hjertet helt oppe i halsen og en fast hånd på Mikkels skulder ser og hører Emil ting, der får ham til at tvivle på, hvad der sker efter døden.
- Jeg synes, der sker noget med os mennesker, når vi bliver bange. Det hele handler om mig, mig og mig, og det er et af de få tidspunkter, du har brug for andre, forklarer Mikkel.
For ham handler tv-programmet dog mest af alt om at holde liv i gamle sagn.
Vi skal passe på, at vi ikke glemmer den side med fantasi og de fælles fortællinger
Mikkel Egelund
- Det skal ikke lyde som tosserier. Men vi skal passe på, at vi ikke glemmer den side med fantasi og de fælles fortællinger.
- Jeg har en kæmpe kærlighed for de her sagnvæsener. Jeg tror, de er vigtige for os og binder os sammen som folk. Jeg vil gerne slå et slag for, at de ikke forsvinder, fortæller han.
Vigtigt, at børn bliver bange
Mikkel er vokset op i Frederikshavn med en far, der var dansklærer og elskede at fortælle sagn fra deres lokalhistorie.
En af historierne handlede om elverpigerne, der dansede i tågen.
Mikkels far fortalte Mikkel, at elverpigerne var hule i ryggen og ville prøve at lokke folk ind i tågen, og derfor måtte Mikkel aldrig kigge ind i tågen på vej hjem.
Det gjorde 10-årige Mikkel skrækslagen, men nu forstår han, hvorfor hans far fortalte ham historien, selvom den gjorde ham bange.
Han synes, det er vigtigt at gøre børn bange en gang imellem
Mikkel Egelund
- Han synes, det er vigtigt at gøre børn bange en gang imellem. Det er ikke en følelse, vi skal flygte fra, forklarer Mikkel.
I dag deler Mikkel selv den holdning.
- De her sagn er med til, at vi i en ufarlig setting kan lære vores børn at være bange, og jeg mener, det er vigtigt, at børn også lærer den følelse at kende, så de ikke bliver overvældet senere i livet, når de bliver bange, forklarer Mikkel.
Mikkels far fortalte ham også andre sagn om for eksempel Å-manden og Klabautermanden, der ifølge Mikkel havde det formål at få ham til at være ekstra opmærksom, når familien sejlede eller færdedes ved vandløb.
I dag har Mikkel selv fået børn og fortæller de gamle sagn og myter videre til dem. Han er dog tilbageholdende med at vise dem 'Er der nogen?'
- Det virker voldsomt at se sin far bange. Det påvirker dem rigtig meget. Jeg skal gerne være et forbillede for at være robust og stærk.
Han mener dog generelt, at for mange voksne skærmer deres børn imod at blive bange.
- Det er nok lidt en bjørnetjeneste, når de så lidt senere i livet bliver totalt overvældet af den følelse af at være bange, fordi de ikke har oplevet det.
Mærkelig mand i regntøj
I dag er han ikke længere bange for elverpiger, men når mørket falder på, er der stadig oplevelser, der kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen på ham.
En nat var Mikkel ude at filme 'Er der nogen?' på en kirkegård på Hirsholmene.
Han, fyrmesteren og tv-holdet var de eneste på øen. Det ved han med sikkerhed. Men pludselig så han en mand, der kiggede ham i øjnene.
Han var usædvanligt lille og iført en læderjakke og en regnhat med lang skygge. Huden i hans ansigt var læderagtig, og han lignede en fisker fra et skagensmaleri.
Et øjeblik efter var han væk, og ingen vidste, hvem han var.
Selvom Mikkel i programmerne går rundt med udstyr, der ifølge ham kan måle aktivitet fra ånder og spøgelser, kan han alligevel godt blive i tvivl, om han virkelig tror på et liv efter døden.
- Jeg håber og tror på, at der er et eller andet efter døden. Men jeg er jo ikke sikker. Men jeg har oplevet mange ting gennem tiden, som jeg ikke kan forklare eller ignorere.
Har haft døden tæt på
Selv har Mikkel haft døden tæt på, og den har været med til at føre ham til det sted, hvor han er i dag.
I 2009 fandt en af sine gode venner død i hans lejlighed, og det ændrede hans liv.
- Det gjorde, at jeg på en eller anden måde selv begyndte at tage livet mere alvorligt og skiftede retning. Jeg kiggede mig selv i spejlet og forsøgte at finde tilbage til kernen, og det var at fortælle historier.
Mikkel var derefter med til at opfinde tv-programmet 'Er der nogen?' hvor han udover at jagte spøgelser fortæller gamle sagn og fortællinger fra historiske steder i Nordjylland.
Derudover er han snart klar med sin første bog i samarbejde med LG Jensen, som har titlen 'NØJEREN,' som er henvendt til børn og unge.
Bogen bliver en del af en serie, der er inspireret af 'De fem-bøgerne,' og den følger teenageren Mikkel, der tager på spøgelsesjagt med sine venner.
Se afsnit 1 af sæson 11 af 'Er der nogen?' herunder: