Milliardgæld og skandale efter skandale: - Det er forfærdeligt - skandaløst
Foto: Michael Schmidt Thomsen / TV2 Nord
Der har været sagt og skrevet meget om Frederikshavn Havn den seneste tid, men hvad siger dem, der kan ende med at skulle betale regningen for rod i regnskaberne?
- Jeg tænker, der er nogen, der har holdt noget hemmeligt i mange år. Jeg bliver så ked af det, for sådan skal det ikke være. Det er jo os, der kommer til at betale hele skidtet.
Ordene kommer fra Inger Jensen, og de falder en regnvåd mandag i byen Fresse, som hovedbyen i Danmarks nordligste kommune, Frederikshavn, så kærligt bliver kaldt.
Og emnet er måske ikke så overraskende, det rod der udspiller sig i Frederikshavn byråd, på havnen i Frederikshavn og ikke mindst dets regnskaber. For hvis den skandaleombruste havn i byen går til bunds i stedet for at flyde, så er det Frederikshavn Kommune og ikke mindst borgerne, der kalder kommunen for hjem, der hænger på gælden på godt halvanden milliarder kroner.
Og det kan ikke kun komme til at gøre økonomisk ondt, men det kan også gøre ondt i den selvforståelse, der hersker i byen.
- Jeg synes ikke, det er godt det her, og man kan blive lidt harm over det, men vi skal jo have en havn - vi kan jo ikke bare stoppe den, siger frederikshavneren Henrik Rasmussen.
Pengene skal jo betales
Jytte Jørgensen, frederikshavner
Rod på havnen
Hvad der er op og ned i sagen om Frederikshavn Havn er måske svært helt at sige for nogen.
Men sagen er, at havnen har en milliardstor gæld, en bestyrelse er trådt af, en direktion er fyret og så har en kommunaldirektør politianmeldt samtlige politikere i byrådet for brud på tavshedspligten om den gældsplagede havn, for bare at nævne et par af de skandalesager, der udpspringer fra havnen.
- Det betyder meget. Det er jo ikke bare en krise, men det er krise på krise, på krise, der er blevet udfoldet her på det seneste, siger Esben Lind, der direktør og rådgiver i kommunikationsbureauet Publicity og fortsætter:
- Havnen har en enorm betydning for Frederikshavn, og den har en enorm betydning for erhvervslivet, der er mange, der arbejder på havnen, og mange udenfor Frederikshavn bruger den, hvis de eksempelvis skal med færgen.
Og hvis det ender med, at havnen går fallit, og kommunen kommer til at hænge på den gæld, som den har stillet lånegarantier for, så frygter borgerne, at det kommer til at betyde, at deres skatter bliver sat op.
- Det er forærdeligt, der ikke er nogen, der sørger for, det kan køre lidt ordenligt, så alle de penge, vi har investeret i det her - kautioneret for - ikke går tabt. Det vil betyde, at vi skulle af med en masse penge, og det vil nok være skattestigninger eller sådan noget. Pengene skal jo betales siger Jytte Jørgensen konstaterende.
Og Inger Jensen bakker hende op.
- Det er jo os, der kommer til at betale hele skidtet. Det er forfærdeligt - skandaløst, lyder det harmt.
Økonomisk ondt på mere end en måde
Men en ting er, hvad eventyret om Frederikshavn Havn har kostet borgerne.
En anden ting er, hvad det kan komme til at betyde for den gældsplagede havn i fremtiden.
- Der sker meget på havneområdet lige nu. Der er jo et skifte på vej i forhold til den grønne omstilling, og mange nordjyske havne har lavet havneudvidelser de seneste år. Den udvikling er sådan set fin nok, men der skal jo så virksomheder ind på havnen, som også er fremtidens virksomheder i forhold til grøn energi, og det kunne godt se ud som om, man har forsømt det i Frederikshavn, siger Esben Lind og fortsætter:
- Og det er jo sådan set ret alvorligt, i forhold til, at man står med en stor gæld, og hvis ikke man har en fremtidssikret industri, så vil man komme i problemer fremadrettet.
Se hele indslaget her:
Når det kommer til de mulige konsekvenser for kollapset af økonomien på havnen kan frederikshavnerne godt sætte ord på det.
Anderledes er det, når der skal peges på, hvem der har skylden for havne-misæren.
- Jeg ved ikke, hvem der har ansvaret, det vil jeg ikke sige noget om, siger Inger Jensen, omend hun mener, der må sidde nogen derude og flove sig.
Og mange spekulerer i, om det kan give politiske efterdønninger, når frederikshavnerne skal sætte deres kryds til kommunalvalget i 2025.
Socialdemokratiet i kommunen har absolut flertal, men næste gang, der skal sættes et kommunalpolitisk kryds har partiet mistet dets helt store stemmesluger, borgmester Birgit S. Hansen, der ikke genopstiller.
- Jeg tror havnen er en af årsagerne til, at hun stopper, siger Henrik Rasmussen.
Det får dog ikke konsekvenser for Jytte Jørgensens politiske kryds.
- Der må være nogen, der har en flov smag i munden. Jeg tør ikke sige, om man kunne have forudset det, det har jeg ikke forstand på. Jeg har altid sat mit kryds samme sted, og det vil jeg blive ved med at gøre.
Men skandalerne tærer på den tillid, som frederikshavnerne har til dem, der skal lede havnen og til dem, som ultimativt har ansvaret for de lånegarantier, der nu kan blive frederikshavnernes økonomiske hovedpine. Nemlig de 29 medlemmer af byrådet.
Frygten er i hvert fald, eller nok nærmere forventningen er, at der kommer flere skandaler i sagen om rodet på havnen.
- Der må være nogen, der har lavet en fejl et eller andet sted. Det kan ikke passe, det sejler lige pludseligt. Det er bare som om, der kommer flere og flere skeletter ud af skabet, siger Henrik Rasmussen.