Bestyrelsesmedlem i kriseramt havn: - Vi blev ikke præsenteret for de rigtige tal

De budgettal, bestyrelsen i Frederikshavn Havn fik forevist, var overoptimistiske og positive i forhold til udviklingen af havnen. Sådan lyder det nu fra John Lamp Henriksen (K), som siden 2022 har været bestyrelsesmedlem.

John Lamp Henriksen (K) er byrådsmedlem i Frederikshavn Kommune og et af to kommunalt udpegede medlemmer af bestyrelsen i Frederikshavn Havn.

- Jeg er lægmand og nødt til at tro på, at de tal, jeg får præsenteret af havnedirektøren og bestyrelsesformanden, er retvisende, siger John Lamp Henriksen.

Han fortæller nu for første gang sin version af, hvad der er foregået i bestyrelseslokalet i Frederikshavn Havn.

- Jeg tænker simpelthen, at de ting, vi er blevet præsenteret for, ikke har været de rigtige ting. Det har været bygget på nogle forkerte antagelser, siger han.

Budgettet holdt ikke

Det er blandt andet en række økonomiske beregninger og budgetter, som han nu stiller spørgsmålstegn ved, og som i dag har vist sig ikke at holde.

I januar sidste år bliver han og den øvrige bestyrelse præsenteret for et budgettal, som viser overskud på 14,5 millioner i 2023 og en beholdning i kassen på 43 millioner kroner ved årets udgang.

Budgettallene for 2023 var alt positive i forhold til virkeligheden, mener John Lamp Henriksen.
Budgettallene for 2023 var alt positive i forhold til virkeligheden, mener John Lamp Henriksen.
Foto: Henriette Maj Pedersen / TV2 Nord

- Med den viden, jeg har i dag, er jeg ikke sikker på, at det var sådan, det var, siger John Lamp Henriksen.

TV2 Nord har fået aktindsigt i en række mails fra havnens ledelse og bestyrelse samt referater fra bestyrelsesmøderne i Frederikshavn Havn.

Bestyrelsesmedlem: Noget der ikke stemmer

De fortæller to forskellige versioner om den økonomiske situation, havnen er i.

Har de ført jer bag lyset eller løjet for jer?

- Der er i hvert fald noget, som ikke stemmer i forhold til, hvordan situationen er i dag, i forhold til hvordan den blevet præsenteret, siger han.

På Frederikshavn Havn er der siden 2014 lavet to store udvidelser. Der er blandt andet bygget et stort ophugningsværft til det amerikanske selskab MARS, en stor oliebunkerterminal til Stena Oil og en ny kaj til Orskov og de mange investeringer gør, at havnens gæld i dag er 1,6 milliarder kroner.

- Det, at der så ikke er flere projekter, som man kan søge penge til, stopper det. Så er der ikke flere penge i kassen, siger John Lamp Henriksen.

Kommunen kræver dokumenter udleveret

Det er Frederikshavn Kommune, som ejer havnen, men heller ikke kommunen kunne få udleveret en række nøgletal. Her har administrationen gennem flere måneder haft færden af, at noget er galt.

- Problemet er, at kommunen jo ikke bare kan tage derned og ransage for at få de oplysninger, som de gerne vil have. Man er afhængig af, at nogen sender dem retur, siger han.

I et forsøg på at udlevere mindst muligt til ejerne, diskuterer bestyrelsen, om man overhovedet skal udlevere et budget for 2023 til kommunen.

- Det er fuldstændig vanvittigt. Selvfølgelig skal man udlevere et budget. Det kan slet ikke diskuteres.

Hvad tænker du om, at det er det, som I sidder og diskuterer?

- Det er spild af tid, for selvfølgelig skal der afleveres et budget i en virksomhed, der er ejet af kommunen, siger John Lamp Henriksen.

Kommunen stiller lånegarantier igen og igen

Sidste efterår sætter Frederikshavn Kommune havnen under skærpet overvågning på grund af havnens økonomiske problemer. Samtidig stiller kommunen henover år i flere omgange kaution for i alt 207 millioner kroner, så havnen kan optage de nødvendige lån.

Når I står i byrådssalen og stemmer ja til at give garantier, så har man vel en forventning om at stemme på et oplyst grundlag?

- Jeg kan kun sige, at det er korrekt. Det skal man have en forventning om, siger han.

Du sidder i bestyrelsen og har ikke de rigtige ting. De kollegaer i byrådet har jo ikke en jordisk chance for det her så?

- Det er fuldstændig rigtig, erkender John Lamp Henriksen.

Fire medlemmer af bestyrelsen forlod deres poster i efteråret. I januar blev havnedirektøren fyret. Den nye bestyrelse og ledelse arbejder lige nu på at finde en løsning på havnens økonomiske problemer. Lykkedes den mission ikke, så bliver kommunen tvunget til at overtage driften.

- Hvis den ender i kommunekassen, så er det et udtryk for at den ikke kan mere, og så er det rigtigt, at så er det kommunen, som står bagved og skal betale, siger han.

TV2 Nord har talt med nogen af medlemmerne i den tidligere bestyrelse, og her kan man ikke genkende det billede, som bliver tegnet af forholdene i bestyrelsen. 

Frederikshavn Havn
Foto: Henriette Maj Pedersen / TV2 Nord



Seneste nyt

fra Nordjylland