LIGE NU:

Minister: Crestwing kan søge om penge andre steder

Ruth Bloom mangler endnu 1,7 millioner til at færdiggøre bølgeenergianlægget Crestwing. Energiministeren skriver, at hun bør søge støtte hos andre steder end regeringen.

Prototypen af bølgeenergianlægget Tordenskiold står stadig på fabrikken i Sæby og mangler endnu de sidste støttekroner, inden det kan blive testet på havet. Det er firmaet Crestwing, der står bag bølgeanlægget, og direktøren, Ruth Bloom, mangler 1,7 millioner kroner, før hun kan færdiggøre projektet. 

Indtil videre har projektet modtaget ti millioner kroner i offentlig støtte, men ifølge Ruth Bloom blev kassen lukket i, efter PSO-afgiften blev fjernet. Men Energi, Forsynings og Klimaministeren, Lars Christian Lilleholt (Venstre), fortæller i et skriftligt svar, at det ikke har haft noget med afskaffelsen af PSO-afgiften at gøre.

- Crestwing projektet er blevet bevilliget støtte fra ForskEL-programmet i perioden 2015 til 2018 og modtager således fortsat støtte. ForskEL var PSO-finansieret og blev i 2017 overflyttet til finansloven, da afgiften blev afskaffet, og programmet blev lagt ind under EUDP. Der er således ikke tale om, at der er blevet taget midler fra Crestwing projektet som følge af aftalen om afskaffelsen af PSO-afgiten, skriver Lars Lilleholt.

Ministeren peger i stedet på, at Crestwing kan søge om støtte ved to nationale programmer, Innovationsfonden og EUDP.

Det er folketingsmedlem Bjarne Laustsen (Socialdemokratiet), der har stået for formidlingen af Ruth Blooms opråb, og han kan ikke forstå, at regeringen ikke vil smide de sidste penge i bølgeenergianlægget.

- Det er helt skørt, at vi har betalt for det og ikke får det gjort færdigt. Hvis ministeren havde viljen til det, ville han få det gennemført. Hvis han ikke mener, det er værd at satse på bølgeenergi, bør han sige det, men ellers skal han være aktiv i det, siger Bjarne Laustsen. 

Ruth Bloom har fået afslag fra en række store fonde som A.P. Møller Fonden og Den Maritime Fond, og hun har i stedet startet en indsamling i håb om at skaffe den nødvendige kapital.