Seneste nyt:

Minister giver tilladelse: Frederikshavn får ny unik gymnasie-uddannelse

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil har netop givet Frederikshavn Gymnasium og MARTEC tilladelse til at udbyde en ny uddannelse - Maritim Student, STX

Allerede fra august 2020 kan MARTEC og Frederikshavn Gymnasium tilbyde den nye 4-årige Maritim Student, STX, på linje med den allerede eksisterende 3-årige Maritim Student, HF (tidl. HF-Søfart).

Maritim Student-uddannelsen kombinerer en studentereksamen med den praktisk orienterede maritime erhvervsuddannelse som skibsassistent og giver de unge en helt unik mulighed for at gennemføre en afvekslende, aktiv og anderledes uddannelse med skumsprøjt, oplevelser og sammenhold.

Unik uddannelse i landet

Uddannelsen som Maritim Student, STX er den eneste af sin slags i Danmark, og unge fra hele landet kan allerede nu tilmelde sig uddannelsen, der gennemføres i Frederikshavn og inkluderer et spændende togt med Skoleskibet DANMARK ud i den vide verden.

Det næste togt går til Tokyo, hvor eleverne ombord bidrager til at promovere dansk søfart i Japan under de Olympiske Lege.

Eleverne på uddannelsen tilbydes indkvartering på et dejligt skolehjem ud til havet og i trygge rammer, alt imens de gennemfører uddannelsen.

- Vi ved, vi har brug for flere i den maritime sektor, mænd og kvinder, og derfor synes vi, det her er en rigtig god mulighed sammen med Frederikshavn Gymnasium, at vi kan udvide med en her ekstra linje, siger Kenneth Ørum Kirkegaard, uddannelseschef hos Martec

Som noget helt nyt inkluderer uddannelsen også et tilbud om et fritidsjob hos en af de lokale, maritime virksomheder eller et sportstilbud to gange om ugen i skoletiden. Der er desuden tilknyttet en fritidscoach og række sportsforeninger til uddannelsen.

- Vi oplever en fantastisk opbakning fra byens virksomheder, foreninger og politiske beslutningstagere, og når vi på denne måde samarbejder i Frederikshavn, er næsten alt muligt. Vi har mange, nye tiltag, som vil gøre uddannelsen og rammerne omkring den endnu mere attraktive, så vi glæder os i den grad til at byde eleverne på både maritim STX og maritim HF velkomne til august, fortæller Jan Bjeldbak, uddannelsesleder på Frederikshavn Gymnasium.

På linje med en almindelig STX er en maritim studentereksamen adgangsgivende til de videregående uddannelser på universitetet og på professionsbachelorskolerne, og uddannelsen giver samtidigt et halvt års merit på de videregående maritime professionsbacheloruddannelser som maskinmester og skibsfører.

Svært at få øje på ulemper

MARTEC og Frederikshavn Gymnasium er begejstrede over ministerens tilladelse og glæder sig over den store støtte, initiativet også har fået fra Frederikshavn kommune, Erhvervshus Nord, EUC Nord og Nordjyllands Regionsråd.

- Jeg er glad for undervisningsministerens tilladelse og for det regionale samarbejde, der har ført os frem til dette punkt. Nu åbnes døren til en unik maritime ungdomsuddannelse for de unge, der også ønsker at få en STX med i bagagen. Det bliver spændende at se, om den nye Maritime Student får den ventede tiltrækningskraft – men det både håber og tror jeg. Jeg kan dårligt forestille mig en bedre pakke - uddannelse og dannelse hånd i hånd, masser af oplevelser i trygge rammer, en branche der står klar med job og karrieremuligheder i både ind- og udland - der er svært at få øje på ulemperne, siger direktør på MARTEC Pia Ankerstjerne.

Ligesom tilfældet er med alle andre gymnasiale uddannelser, skal interesserede søge optagelse på Maritim Student på www.optagelse.dk inden 1. marts 2020.