Mystiske rødalger ligger på stranden ved Skagen
For et par uger siden blev lidt rødt, algeagtigt tang skyllet op på stranden ved den sydlige del af Skagen havn. Det blev ved, og i dag ligger den mystiske røde masse som små bjerge mange steder langs kysten fra Skagen til Jerup.
For et par uger siden blev lidt rødt, algeagtigt tang skyllet op på stranden ved den sydlige del af Skagen havn. Det blev ved, og i dag ligger den mystiske røde masse som små bjerge mange steder langs kysten fra Skagen til Jerup.
De lokale borgere og fiskere, Stig Dyrnesli, Chris Uggerholt, Ole Sylow Madsen og Kjeld Schrøder Hansen har samlet sig ved fiskerhusene på havnen i Skagen for at kigge nærmere på rødalgemassen. De har ikke set noget lignende før og aner ikke, hvad det er.
- Det lugter ikke råddent, men det er selvfølgelig også frisk, lyder en kommentar.
Der er ikke megen eksakt viden, men mange bud på, hvor, det røde stads kommer fra.
- Det kan komme fra Læsø og svenskersiden. Det er ikke noget vi har set før.
Rødalgerne, tang eller hvad det nu er – vækker mere nysgerrighed end ængstelse.
- Det kommer jo op fra havet, så jeg tror ikke det er farligt. Det er nok heller ikke noget, der kommer fra skibene ude på havet, siger Chris Uggerholt.
- Kan det være døde alger på grund af skibene, der tanker olie ship-to-ship i rum sø i Aalbæk Bugt?
- Nej, det håber jeg. Nu er jeg selv garnfisker, og derude på det dybe vand findes den slags ikke, siger Kjeld Schrøder Hansen.
En anden teori dukker op på stranden.
- De skibe, der ligger herude, de renser jo deres ballastvand for den slags. Men der kan jo ind imellem komme nogle udenlandske fartøjer, der ikke har rensningsanlæg om bord. Det sker. Hvis det sker, så kan det godt være der sker nogle forandringer på bundforholdene, siger Stig Dyrnesli.
- Jeg har boet her i over 30 år og har ikke set det så rødt før. Det er vel strøm og vind, der har ført det til. Jeg har faktisk ikke noget bud på, hvorfor det kommer, siger Ole Sylow Madsen.
Slangen af rødalger ligger langs kysten fra Skagen til Jerup lidt længere mod syd. Selv den kraftige storm for nylig kunne ikke gøre det af med de små røde algebjerge i vandkanten. Om det er kommunen, der på et tidspunkt skal tage livet af den røde masse, er uvist.
- Nej altså… vi kan jo ikke gøre noget ved, at der er rødalger her. Det må vi nok se i øjnene. Der er måske slet ingen, der ved, hvor de kommer fra, siger Peter Sørensen (Venstre), medlem af teknisk udvalg i Frederikshavn Kommune og selv bosiddende i Skagen.
Kommunen er indstillet på at fjerne rødalgemassen fra steder, der er defineret som badestrand, hvis det stadig ligger på stranden til foråret.
- På et tidspunkt må man håbe på lidt frisk vind ind på kysten her, en vind, der så kunne være så venlig at tage det med ud igen. Men man ved aldrig. Jeg har aldrig set noget lignende i mit 67-årige liv heroppe, siger Peter Sørensen.
Årsagen til invasionen skal findes - på en eller anden måde. Peter Sørensen selv har ikke et bud på fænomenet.
- Det er i hvert fald en mængde og en farve jeg aldrig har set før.
En af mange teorier blandt lægfolkene på stranden har været, at der er tale om en invasiv art.
-Hvis sådan noget eksisterer ude i havet, så er det i hvert fald ikke kommunens hovedpine, så meget kan jeg sige, siger Peter Sørensen.
De fleste håber på en god vind fra syd.
- Højvand og så lidt fralandsvind. Så tror jeg det forsvinder igen, lyder det forhåbningsfuldt fra Ole Sylow Madsen.