Nick har kæmpet sig tilbage til livet: - Jeg er stædig, jeg vil selv

For to et halvt år siden var Nick Vejle ved at miste livet i en tragisk ulykke på havnekajen i Strandby. I dag har han kæmpet sig tilbage til livet. Kodeordet har hele vejen været: Stædighed.

Han kunne ikke gå. Ikke spise. Ikke tale. Nick Vejle var med andre ord ikke meget værd, da han blev overflyttet til Hammel Neurocenter i sensommeren 2014.

Forinden havde han været indlagt på Aalborg Universitetshospital og Rigshospitalet efter at have indåndet livsfarlige svovlbrintedampe i forbindelse med en arbejdsulykke på en fiskekutter på Strandby Havn.

Ulykken skete sent om aftenen den 4. august 2014. Nick var i gang med at losse fisk fra kutteren, da han opdagede,  at to personer lå livløse blandt fangsten af brisling. Nick sprang fluks ned i lastrummet for at redde de to fiskere, men det var for sent. De to mennesker omkom. Nick selv mistede omgående bevidstheden på grund af de svovlbrintedampe, der slog de to fiskere ihjel.

Nick overlevede, men ulykken kostede ham en hjerneskade og store lammelser i kroppen. Hans arme og ben var lammet. Det samme var svælget, og hans talecenter i hjernen var ødelagt.

- Da han kom til os, var der ikke mulighed for at lave sprog på nogen måde. Eller bare at forme lyde. Så han fik en staveplade, og den brugte han i starten. Jeg skal love for, at fingrene gik hen over den, siger talepædagog Anne Hansen Hjorth fra Hammel Neurocenter. 

 
 
Foto: Søren Broust Hansen

Nick vil selv styre sit liv

Sammen med et hold af fysioterapeuter, ergoterapeuter, læger og sygeplejersker arbejdede hun med Nick i det halve år, han var indlagt på Hammel Neurocenter.

Og arbejdet begyndte så småt at bære frugt. Langsomt blev Nick bedre til at bruge sin krop, han kom op at gå igen, og hans tale blev gradvist bedre. Alt sammen fordi Nick var meget stædig og viljestærk.

- Det vi lavede sammen, det kunne han ikke havde gjort, hvis ikke han troede på det og ville det, siger Anne Hansen Hjorth.

TV2 Nord har gennem hele 2016 fulgt Nick, hans kæreste Tanja og deres lille familie. Det er der kommet to programmer ud af, det første kan du se lige her og det andet sendes 27. december klokken 19:30.

Netop ord som stædighed og vilje går igen i programmerne, fortæller Jesper Bradsted, der er tilrettelægger af ”Nick og Tanja – efter ulykken”.

quote Jeg føler mig ikke handicappet. Jeg har bare nogle udfordringer

Nick Vejle

- Man skulle ikke være længe sammen med Nick for at forstå, at her er en ung fyr, som nægter at lægge sig ned. Han siger flere gange i programmerne, at han er stædig, og at han selv vil kunne styre sit liv. Og det er et stærkt signal at sende, siger Jesper Bradsted. 

I dag har Nick stadig store fysiske udfordringer efter ulykken. Han arbejder fortsat på at blive bedre til at tale. Men hverken han eller Tanja bruger meget tid på negative tanker.

- Selvfølgelig er det hårdt. Vores liv er jo lige begyndt, og vi ville gerne være ligesom andre familier. Det er vi så desværre ikke. Men jeg stikker ikke halen mellem benene, for jeg elsker Nick som den han er, siger Tanja Johansen.

Og Nick supplerer i samme spor.

-Jeg føler mig ikke handicappet. Jeg har bare nogle udfordringer, siger han.

Første del af "Nick og Tanja - efter ulykken" kan du se her.  Anden del af dokumentaren sendes 27. december klokken 19.30. Her møder vi Niels Faurby, der reddede Nick ud af de giftige dampe og reddede hans liv.


Seneste nyt

fra Nordjylland