LIGE NU:

Nordjylland er blevet grønnere: Frederikshavn samler madaffald sammen for flere kommuner

Et nyt privatejet affaldsanlæg i Frederikshavn gør nu madaffald klar til at blive genanvendt som biogas og gødning.

I den ene ende af virksomheden Gemidans ny affaldsanlæg på Udviklingsvej læsser skraldebilerne det indsamlede madaffald af. I den anden ende kommer såkaldt biopulp ud, der er klar til at blive kørt på et biogasanlæg, hvor energien bliver trukket ud, og omdannet til biogas. Restproduktet bliver kørt på landmændenes marker som gødning.

- Det er en stor dag i affaldsverdenen, kan jeg garantere dig, fortæller Gemidans salgschef, Tobias Breinholt Hoffmann, lige inden Frederikshavns socialdemokratiske borgmester, Birgit S. Hansen trykker på knappen, der sætter anlægget i drift.

I foreløbig de fire nordjyske kommuner Morsø, Thisted, Frederikshavn og Hjørring bliver husholdningsaffaldet sorteret så mad og andet organisk affald kommer i en beholder for sig. Hidtil er det indsamlede madaffald blevet kørt helt til Vejen i Sydjylland, hvor det er blevet forarbejdet, så det kan bruges i produktion af biogas.

Nu behøver de nordjyske kommuner så bare at køre deres indsamlede madaffald til Frederikshavn.

- Nu skal de nordjyske kommuner mere end velkome til køre deres madaffald til Frederikshavn. Vi er klar, da vi jo er lidt foran, siger en smilende Birgit S. Hansen til TV2 Nord.

Inden udgangen af 2022 skal alle danske kommuner indsamle madaffald ude hos borgerne, så det kan blive genanvendt. Det har Folketinget vedtaget.