Foto: TV2/Nord (Arkivfoto)

Nu kan landmændene udskyde slåning af brakmarker

Fredag har Landbrugsstyrelsen åbnet op for, at landmændene kan udsætte deres slåning af brakmarker og stadig nyde godt at EU-støtte.

Torsdag kunne TV2 Nord fortælle, at flere nordjyske landmænd er utilfredse med, at de har halvanden måned til at slå deres brakmarker, hvis de gerne vil modtage EU-støtte. 

Der har dog været politisk opbakning for at ændre reglerne, og fredag er der blevet skredet til handling. I dag, den 15. september, er sidste dag for at slå sin brakmark, men Landsbrugsstyrelsen har meddelt, at man kan søge om at udskyde sin slåning og stadig modtage EU-støtte. 

Brakmarkerne skal nemlig slås imellem den 1. august og den 15. september, men ifølge landmændene bør det gøres senere i en sommer som denne, hvor det har regnet meget, for ikke at skade dyre- og naturlivet.

Derfor vil de selv kunne bestemme, hvornår de slår brakmarkerne. Hos Landbrug & Fødevarer mener man, at løsningen er kommet meget sent.

- Vi er selvfølgelig glade for, at ministeriet og styrelsen anerkender, at landmændene ikke er herrer over vejret. Men det er i 11. time, og der er desværre landmænd, der har været tvunget ud i umulige øvelser for at overholde slåningsfristen - til skade for både marker, maskiner og dyreliv, siger formand for Landbrug & Fødevarer, Planteproduktion, Torben Hansen.

Læs også Landmænd er utilfredse: Tvunget til at dræbe dyrelivet

Hos Landbrug & Fødevarer ser man gerne, at der åbnes op for endnu mere selvbestemmelse til landmændene.

- Vi kan jo undgå alt det her bureaukrati, hvis vi får nogle regler, der ikke tager udgangspunkt i en skrivebordsøvelse, men i stedet lader landmanden vurdere, hvornår det er bedst at slå, siger Torben Hansen.