LIGE NU:

Ny kystsikring redder historisk perle i Skagen

Hollænderhuset i Gl. Skagen kommer til at være i sikkerhed for havets rasen i mange år fremover.

Et af Nordjyllands smukke vartegn, Hollænderhuset i Gl. Skagen, får en fremtid på noget mere sikker grund. Det er en ny kystsikring på stranden ved Hollænderhuset, der sikrer, at det kendte hus kan blive stående i generationer.

Den gamle kystsikring på stranden foran Hollænderhuset har efterhånden klaret næsten 70 år med storme og andre udfordringer fra såvel havet som vejret. Men nu bliver de gamle stenbelagte høfder udbygget og renoveret efter en ny metode, der vil gøre beskyttelsen mod elementernes rasen effektiv langt ud i fremtiden.

Da Hollænderhuset blev bygget i 1917, lå det tre klitrækker inde i landet. Men tre år senere i 1920 blev havnen i Hirtshals udbygget med en ny dækmole langt ud i havet, og denne mole ændrede markant på strømforholdene så langt væk som ved Gl. Skagen. Det betød, at kystlinjen blev nedbrudt i et hurtigt tempo, og sandet blev ført ud mod Grenen. Godt 30 år senere var Hollænderhuset derfor truende tæt på vandkanten.

I 1949 blev der så etableret kystsikring ud for Hollænderhuset. Det skete ved at Skagen Kommune anlagde en kystsikring med blandt andet seks lange høfder ud i havet. De vendte helt rigtigt i forhold til strømningerne i vandet, og da høfderne var opbygget af store sten på den rigtige måde, har de kunnet holde til storme og store bølger i næsten 70 år. Denne kystsikring inkludererede også nedgravede fyrretræs-faskiner og formåede derfor at holde så effektivt på sandet, at Gl. Skagen med årene igen fik en flot sandstrand.

Den nye kystsikring strækker sig over 4-5 kilometer af stranden ved Gl. Skagen og går primært ud på at udskifte de tidligere høfder med nye, der er endnu større og længere og er opbygget og stenbelagt efter nogle helt nye og tidsvarende principper. Første etape forventes afsluttet omkring nytår.
 
Hollænderhuset er tegnet i 1917 af den berømte Aalborg-arkitekt Ejnar Packness, der også har slået stregerne til blandt andet Svinkløv Badehotel, og huset er i dag især kendt for at have Danmarks vel nok flotteste 360 graders udsigt. Mod vest er der direkte havudsigt ud over Skagerak helt til Hirtshals. Mod nord er Grenen let at få øje på. Mod øst er Skagen by og Den tilsandede Kirke i synsfeltet. Og mod syd er der en skøn panoramaudsigt over hele Gl. Skagen.

Hollænderhuset er Danmarks nordligst placerede villa og har en spændende og spektakulær historie. Huset blev bygget under 1. verdenskrig, og beliggenheden højt oppe på en klittop med en fantastisk udsigt var ikke tilfældig, idet de første beboere var det hollandske ægtepar, Carl og Birgitte Berger, der skulle spionere for det krigsførende Tyskland. Carl Bergers opgave var at overvåge skibstrafikken rundt om Skagen og rapportere iagttagelserne via Amsterdam til den tyske hærs hovedkontor i Berlin. Fru Berger sendte efter sigende brevduer sydpå med kodestrimler om halsen.
 
I krigens allersidste dage blev Hollænderhuset solgt for en slik til konsul Immanuel Stuhr, Aalborg. I dag er det Trip Traps grundlægger, Ib Møller og fru Inger, der er indehavere af Hollænderhuset. Huset er netop sat til salg for første gang siden 1977.

Aalborg Pirates

Klar til finalen: Aalborg Pirates vinder 2-3 over Esbjerg Energy

110421 Hanherred Motorcross Still

play Efter 34 år uden motocross på topplan: Hanherred Motorcross afholder første afdeling af DM

def_thumb,50_percent

play Regeringen og Venstre afviser landbrugsplaner fra Enhedslisten: - Der er brug for et realitetstjek

corona

Overblik: Her er smitten i Nordjylland

Aalborg Pirates

Klar til finalen: Aalborg Pirates vinder 2-3 over Esbjerg Energy

110421 Hanherred Motorcross Still

play Efter 34 år uden motocross på topplan: Hanherred Motorcross afholder første afdeling af DM

def_thumb,50_percent

play Regeringen og Venstre afviser landbrugsplaner fra Enhedslisten: - Der er brug for et realitetstjek

Til forsiden

Til forsiden