Ørreder kan ikke passere vandmølle: - Det er dyrplageri

Sportsfiskere kalder det dyrplageri, at der endnu ikke er blevet lavet en faunapassage ved vandmøllen i Sæby, som lovgivningen ellers kræver.

Vandmøllen i Sæby er et trækplaster for turister, men i lystfisker Dean Skrivers øjne er stemmeværket ved møllen ikke et smukt vartegn for byen.

- Nej, det synes jeg ikke, når man ser, hvad der foregår hernede. Det er ikke pænt på nogen måde, siger Dean Skriver.

I lørdags dokumenterede han med sit kamera, hvilket problem stemmeværket er for fiskene i Sæby Å. På billederne ser man, hvordan ørreder springer ind i betonmurene i et forsøg på at komme forbi vandmøllen og videre op i åen. 

Jesper Christensen, som er formand for Sæby Sportsfisker Klub, har set videoerne, der er optaget ved stemmeværket.

- Jeg vil kalde det her dyrplageri, fordi det er noget menneskeskabt, som forårsager skader på nogle dyr, siger Jesper Christensen, som er skuffet over de forhold, fiskene har i Sæby Å.

- Fiskene har lært fra de var små, at hvis de skal op igennem et vandsystem, så skal de op, hvor vandmængden er størst, og det er der, hvor man åbner ved portene. Så springer de der og kommer til skade, siger han.

Det lokale byrådsmedlem Ole Rørbæk Jensen er ikke stolt over at se billeder af hårdtkæmpende fisk, som kommer til skade. Han mener, at Frederikshavn Kommune skal have fundet en løsning.

- Vi skal jo have lavet en faunapassage. Det er vi forpligtet til ifølge den nye vandmiljølov, så der skal laves noget, så vi får den frie vandring af fisk op gennem åen, siger Ole Rørbæk Jensen (Socialdemokratiet), byrådsmedlem i Frederikshavn Kommune.

Problemet i Sæby er ikke nyt. Siden 1980 har sportsfiskerne gjort opmærksom på, at fiskene ikke kan passere stemmeværket, så de undrer sig over, at der endnu ikke er fundet en løsning.

- Havde det været små, hvide kaniner, der løb blødende rundt i naturen, så skulle man nok finde årsagen til problemet og få det løst. Her er det fisk, der svømmer under vand, og som man ikke rigtigt ser. Men vi ser dem, når vi fanger dem, så vi har jo dokumentation nok for, at der skal foretages noget, siger Jesper Christensen.

Fiskerne har selv fået lavet arkitekttegninger af et projekt, som kan være til gavn for både fiskene og borgerne i Sæby. Det vil ifølge dem koste et sted mellem 10 og 12 millioner kroner at gøre til virkelighed.

- Jeg synes, at det kommer til at se helt, helt anderledes ud, end det gør nu. Jeg er klar over, at den anden løsning, hvor man laver noget både opstrøms og nedstrøms også kommer til at ændre lidt på det, men vi skal ændre så lidt visuelt som muligt, for at vi bevarer det flotte motiv og det stykke kulturhistorie, vandmøllen er, siger Ole Rørbæk Jensen.

Frederikshavn Kommune er blevet påbudt at lave en løsning inden 2021. Dean Skriver håber dog, at der sker noget før det.

- Jeg håber, at politikerne på et tidspunkt åbner øjnene for det, der rent faktisk sker hernede, og at de så gør noget ved det, så vi får lavet den her faunapassage, siger han.


Seneste nyt

fra Nordjylland