Pas på, når du hopper i bølgerne: Giftig fisk gemmer sig under overfladen

I weekenden blev fire mennesker stukket af den giftige fisk fjæsing, mens de badede ved Sæby. Så husk badesko og disse gode råd, hvis du bliver stukket.

Det vrimler med fjæsinger i vandet ved Sæby, og det medførte i starten af ugen, at fire mennesker måtte en tur forbi vagtlægen på grund af stik fra den giftige fisk.

Det skriver SaebyAvis.dk.

Derfor bliver badere i området nu rådet til at iføre sig badesko med tykke gummisåler, når de går i vandet for at blive kølet i sommervarmen.

Av - men ingen panik

Men selv om fjæsingen er giftig, og det kan gøre svært ondt at blive stukket af piggen på dens ryg, er der sjældent nogen grund til panik, hvis man møder den.

Fjæsingen

Fjæsingen er en op til 50 centimeter lang pigfinnefisk med lange finner på bagkroppen og med giftpigge i den forreste rygfinne og ved gællelågene. Fisken har karakteristiske pletter og striber i gulbrunt, blåt eller grønt. Den vejer op til 1,9 kilo og kan nå en alder af 14 år.

Ifølge Giftlinjen på Bispebjerg Hospital vil man ofte få kraftige smerter, hævelse og misfarvning omkring stikket. Smerterne kan stråle ud i hele armen eller benet, og man kan også blive svimmel og få hovedpine. Det sker dog kun sjældent, at fjæsingstik fører til alvorlig sygdom. 

Smerterne kan blive ved i op til 24 timer, og hævelsen kan bestå i måneder. Det er vigtig at være stivkrampevaccineret inden for 10 år hvis man bliver stukket af en fjæsing. Stikkene ledsages ofte af infektioner med usædvanlige bakterier, som kræver antibiotisk behandling.

Det skal du gøre:

  • Anbring stikstedet i så varmt vand som muligt uden at skolde huden - typisk 40-45 grader varmt - til smerten er aftaget. Det kan tage fra en halv til halvanden time. Det varme vand er med til at nedbryde og ødelægge giften.

  • Fjern eventuelle rester af piggen, og vask stikstedet med vand og sæbe.

  • Smertestillende behandling kan også komme på tale og husk også stivkrampevaccination, hvis du ikke er blevet vaccineret inden for de seneste 10 år.

  • Søg læge eller ring til Giftlinjen på telefon 82121212, hvis symptomerne fortsætter, eller hvis der opstår tegn på infektion. 

Seneste nyt

fra Nordjylland