Pers fjernvarme forsvandt - og det er han glad for i dag

Der var bekymring hos Per Smith, dengang varmeværket i Præstbro lukkede. Han skulle finde en ny måde at få varmet sit hus op på. Bekymringen blev dog hurtig til glæde, da han fik installeret sin varmepumpe.

Da Præstbro Varmeværk i starten af 2020 kastede håndklædet i ringen og lukkede sig selv, var de 78 husstande, der var koblet til fjernvarmesystemet pludselig overladt til sig selv og måtte finde nye måder at få varmet deres hjem op på.

En af dem er Per Smith, der ligesom de øvrige forbrugere, blev bekymret for, hvordan det hele nu skulle gå - men i dag er han glad. Både for sin nyerhvervede varmepumpe og for den markant lavere varmeregning, der fulgte med.

- Det strømforbrug, vi var sat i udsigt, at varmepumpen skulle bruge, det lever den fuldt ud op til. Det gør, at vi får en billig varmepris, forklarer Per Smith.

Sparer næsten 20.000 om året

Og det er ikke småpenge der er tale om, når Per Smith siger, at hans varme nu er blevet billig.

-  Vi gav mellem 24.000 og 26.000 kroner for at få varme i huset og i dag, der ligger vi på 7000  kroner, fortæller Per Smith.

Varmepumpen som erstatning for det nu forgangne varmeværk er der mange i Præstbro, der har valgt. Selve investeringen i at gå fra fjernvarme til varmepumpe er stor, men som man kan se på Per Smiths varmeregning, går der ikke nødvendigvis mange år, før den har tjent sig selv ind igen.

Lukkede på grund af prisstigning

Og det var da også varmeværkets manglende muligheder for at konkurere på pris, der gjorde, at man tog beslutningen om at lukke sig selv ned.

- Vi havde hellere set, at vi kunne fortsætte, men vi kan også forudse, at med de priser, som der kommer, så vil det automatisk lukke ned på et tidspunkt, fordi kunderne vil flygte herfra, forklarede Mogens Sørensen i februar 2020, da han var formand for Præstbro Kraftvarmeværk og beslutningen om at lukke ned var helt ny.

I dag er den tjans fortid - og Mogens Sørensen kender ikke til borgere i byen, der er utilfredse med, at røgen ikke længere stiger fra skorstenen på varmeværket.

- Vi har i hvert fald ikke hørt fra nogen endnu, der har fortrudt det - alene af den grund, at man har en væsentligt billigere varme, forklarer Mogens Sørensen i dag.

Sådan fungerer en varmepumpe

En varmepumpe fungerer - groft forenklet - som et omvendt køleskab. Hvor et køleskab "suger" varmen ud af selve køleskabet og afleverer det til omgivelserne, "suger" en varmepumpe varmen ud af luften udenfor og afleverer varmen indenfor, hvor den overføres til radiatorer, gulvvarme og andre installationer, der via vand varmer huset op.

Varmepumper findes både i luft-til-vand modeller, som er gode til at varme hele og store huse op samt i luft-til-luft-modeller som bruges til at varme - eller køle - enkelte rum, en enkelt etage eller et sommerhus.


Seneste nyt

fra Nordjylland