Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Pludselig dukkede præsident Obama op i indbakken

Foto: Mick Knive Anderson

En nordjysk virksomhed er vækstet så meget, at præsident Obama har fået øje på firmaet og ikke mindst den kvindelige chef.

Det var ikke lige et uddannelsesforløb med selveste præsident Barack Obama i spidsen, der stod øverst på listen, da Sahra-Josephine Hjorth luftede en idé for sin kæreste, Christian, tilbage i 2015. 

- Jeg spurgte Christian, om man kunne lave en social læringsplatform, hvor man både kan tale med mennesker og lære fra mennesker, der synes noget andet, end vi selv gør - og stadig have et solidt, akademisk fundament, husker Sahra-Josephine Hjorth. 

Måske et spørgsmål de færreste ville være kommet på. Men dengang - helt tilbage i 2015 - var medier som Facebook, Instagram og andre sociale medier et helt andet sted end i dag, og digital fjernundervisning i sin absolut spæde barndom. 

Mens medierne var bagud i forhold til Sahra-Josephines idé, var hun og kæresten på vej til at tage et vigtigt skridt ind i fremtiden. Et fremtid, som år senere indeholder buzzwords som amerikansk præsidentpar, venture capital, kunstig intelligens og ikke mindst en strand i Sæby. 

Men først skruer vi tiden lidt tilbage. 

Farvel til diplomatiet 

Med en baggrund som datter af en iransk flygtning og en dansk mor var hun egentlig i færd med at opbygge en karriere på de bonede gulve og være diplomat, men virkelighedens fnidder på ambassader med bureaukrati og hierarki passede slet ikke kvinden med de store ambitioner. 

Foto: Mick Knive Anderson

Så hun skiftede kurs på sin uddannelse, der siden gymnasietiden var foregået i USA med en collegeuddannelse og senere en bachelor i Internationale Relationer, og vendte tilbage til Danmark, hvor hun mødte sin nordjyske kæreste, Christian Skræm Juul Jensen fra Sæby, der arbejdede med IT og grafisk design på sit eget bureau i Aarhus. 

Faktisk passede hendes amerikanske bachelor hverken ind på Aarhus eller Københavns Universitet, så i mangel af bedre foreslog Christian, at hun søgte ind på Aalborg Universitet og blev optaget. 

- Vi boede på det tidspunkt i Aarhus, men ret hurtigt fandt vi ud af, at det gav mere mening at bo hos Christians forældre i Sæby, pendle til Aalborg og så være i Aarhus i weekenderne, så vi færdiggjorde på den måde begge vores kandidat med base i Vendsyssel, fortæller Sahra-Josephine. 

45 dollars og så var de i gang

Det er i den efterfølgende periode, mens Sahra-Josephine er i gang med sin ph.d. på Aalborg Universitet, at idéen om at lave online undervisning begynder at spire. I 2013 laver hun sin egen YouTube-kanal, hvor emnerne kredser om forurening og menneskehandel, og i 2015 præsenterer hun idéen om at lave en onlinelæringsplatform med sociale elementer. 

- Christian var umiddelbart ikke hooked. Men næste morgen havde han en idé til det, der blev rygraden i vores system, husker hun. 

Foto: Mick Knive Anderson

Det kostede 45 dollars at købe noget nødvendigt software, og så begyndte et eventyr sammen, som nu er blevet en kæmpe erhvervssucces. 

Under sit ph.d.-studie kunne Sahra-Josephine definere 40 forskellige måder, som mennesker lærer på, og at mere end 90 procent af dem, der startede på et onlinekursus, faldt fra. Det er i det felt, deres firma CanopyLAB opererer med en e-learning platform, der er skræddersyet den enkelte ved hjælp af kunstig intelligens i softwaren bag systemet. 

Siden det første udkast har over en million mennesker verden over fulgt undervisning hos CanopyLAB. Og i 2025 er det planen, at intet mindre end 10 millioner mennesker fra hele verden har gennemført kurser hos dem. 

10 millioner i 2025

Systemet er siden blevet opgraderet mange gange, og hurtigt blev de første folk ansat, og det seneste år er antallet af medarbejdere vokset fra 15 til omkring 50 på globalt plan, hvor CanopyLABs løsninger har ramt plet i en tid med corona og et boom i onlineundervisning. 

Det har fået en række prominente investorer til at melde sig på banen. 

I januar 2021 kom Innovationsfonden og en række investorer med tre millioner dollars, som blev skudt i firmaet. 

- Det seneste års tid er vi gået fra 15 til omkring 50 medarbejdere, der sidder i teams på seks lokationer i hele verden. Mit udviklingsteam sidder mestendels i Vietnam, fortæller Christian Skræm Juul Jensen, der har titlen som CTO i firmaet, mens Sahra-Josephine er ansigtet udadtil. 

Foto: Mick Knive Anderson

- Vi er helt forskellige som mennesker, og vi ville aldrig været nået hertil, hvis ikke Christian havde kunnet gøre mine tanker konkrete og lave et decideret produkt. På den supplerer vi hinanden perfekt, siger Sahra-Josephine. 

På kort sigt skal de investerede millioner gøre produktet bedre og gøre firmaet klar til endnu mere vækst. En vækst, der har vakt opsigt - også hos den amerikanske ekspræsident Barack Obama og hans frue Michelles fond. 

En ud af 36 - og eneste dansker

Tilbage i november sidste år dukkede der pludselig en mail op i Sarah-Josephines indbakke fra Obama. 

- Jeg kan huske, at jeg, Christian og vores to børn stod i lufthavnen i Washington og skulle til at boarde et fly til Danmark, da jeg så mailen. Jeg var lige ved at skrige nyheden ud til alle i køen, men jeg måtte holde det hemmeligt. Så kun Christian og børnene fik det at vide, og det blev en meget lang flyvetur hjem, mens tankerne kørte, griner hun. 

Som eneste dansker var hun og 35 andre europæiske, unge ledere udvalgt til at deltage i seks måneders ledertræning af Obama Fonden til at give et bud på bæredygtig og ansvarlig ledelse i fremtiden. 

- Jeg tror, de har set noget særligt i os, fordi vi er danske og tør lære folk om kontroversielle emner, og fordi vi har en tilgang til læring, der handler om transparens og samarbejde. Det vil de godt støtte op om og sørge for, at vi kommer endnu mere ud i verden.  

Hun blev indstillet til Obama Fondens program af tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen, og tilbuddet fra Obama Fonden går ud på at deltage i en række foredrag og workshops online det kommende halve år med magthavere og store politiske og erhvervsmæssige ledere - og med tiden også møde med Obama-parret, når coronasituationen tillader det. 

- Adopteret nordjyde

Selvom Sahra-Josephine for alvor har markeret sig på den internationale erhvervsscene, og boligen ligger et stenkast fra virksomheden i Filmbyen i Avedøre, er hun og Christian stadig fuldt forankret i det nordjyske. For selvom alt omkring dem peger ud i verden, er det stadig i Nordjylland, batterierne bliver ladt op.

- Jeg er jo adopteret nordjyde. Vi har begge læst i Aalborg, vi har sommerhus og svigerfamilie i Sæby, Christian er fra Sæby. 

Det er også her, de nye ideer fødes, og for det ambitiøse, nordjyske par er Michelle og Barack Obama og international anerkendelse bare et skridt på vejen. For ambitionerne er skyhøje - og løsningerne finder de i Strandkanten i Sæby.

- Vi skal blive ved med at være de dygtigste og drømme stort og få flere vilde ideer med kunstig intelligens. Og de ideer får vi, når vi går langs stranden i Sæby, slår hun fast, mens Christian vender nogle udviklingsideer med sit vietnamesiske team. 

Udviklingsprogrammet i Obama Fonden løber fra januar til juni måned. 

Se historien som video:


Ejerskifte på vej: Colombiansk sanger blandt nye investorer i Vendsyssel FF

Foto: Carlos Ortega/EPA/Ritzau Scanpix

Der kommer investorer fra både USA, en 24-årig sanger fra Sydamerika og fra en dansk landsholdsspiller.

Sæsonen er begyndt skidt for Vendsyssel FF, og nu kan der snart være en ny ejerkreds i klubben.

Ifølge TV2 Nords kilder har der været holdt møde i Vrå søndag morgen, hvor der er blevet fortalt, at der kommer en ny ejerkreds, og der har også være besøg af mindst én af investorerne.

Aktiemajoriteten bliver købt af flere investorer fra blandt andet USA, Spanien, Mexico og som noget af det mest opsigtsvækkende også den 24-årige sanger Blessd fra Colombia. Han er sanger og sangskriver og har arbejdet med flere kendte kunstnere. 5,6 millioner følger ham på hans Instagram, og sangen 'Medallo' har fået 434 millioner visninger på Youtube.

Jacob Andersen, der ejer hele klubben på nuværende tidspunkt, bliver minoritetsejer, mens sønnen, den danske landsholdspiller Joachim Andersen, også løber sig ind i klubben.

Mangler stadig træner

Dermed kommer klubben igen på udenlandske hænder, hvilket den allerede var, inden Jacob Andersen i 2021 købte klubben for at redde den fra konkurs.

Dengang kom det frem, at det schweiziske selskab Core Sports Capital, klubbens daværende ejere, havde tømt pengekassen for et større millionbeløb, og at der ikke var blevet udbetalt løn til spillerne.

Nu skal klubben igen prøve kræfter med et nyt ejerskab og med dem, er der også en del arbejde at lave.

Vendsyssel FF ligger nummer ti i Nordicbet-ligaen og fyrede for en måned siden klubbens træner, Bo Zinck - og man har endnu ikke offentliggjort en erstatning for ham endnu.

TV2 Nord har forsøgt at få en kommentar fra Jacob Andersen og direktør i klubben, Lars Glinvad, uden held.


Hagekors malet på nordjysk kirke: - Noget uhyggeligt svineri

Foto: Jonathan Kjær Troelsen / TV2 Nord

På hoveddøren til Frederikshavn Kirke er der lavet et hagekors og et tal, som man i den grad gerne så sig fri for.

Søndag er der gudstjeneste i landets kirker, og det er der også denne søndag i Frederikshavn Kirke.

Men kirkegængerne er fra morgenstunden blevet mødt af et hagekors og tallet 28, som er skrevet på kirkens hoveddør.

- Det er et uhyggeligt svineri. Det er enten galemandsværk eller barnestreger, men det ved vi jo ikke endnu, fortæller Egon Olesen, der er formand for Frederikshavn Sogns menighedsråd.

Motivet for at tegne på kirkens dør er ukendt. Og det vækker undren, hvorfor en gerningsmand skriver på netop kirkens dør.

- Hvis man kun har lavet et hagekors på kirkens dør, er det så noget med kirken, man protesterer over? Eller er det en utilfreds med samfundet helt generelt?, spørger Egon Olesen retorisk og fortsætter:

- Så er det jo ikke sikkert, det har noget med os at gøre, men der er ingen tvivl om, at man har gjort det mod en af byens vartegn, og hvor der kommer mange mennesker, når der er gudstjeneste.

Foto: Jonathan Kjær Troelsen / TV2 Nord

Hvis man undrer sig over, hvorfor tallet 28 også er skrevet ved hagekorset, så henviser 28 til den internationale nynazistiske gruppe Blood and Honour, som også havde en afdeling i Danmark mellem 1997 og 2005.

Menighedsrådsformanden fortæller, at sagen nu anmeldes til politiet.

- Det er noget svineri, så selvfølgelig skal det det. Vi vil jo også gerne vide, hvad meningen bag det er, siger Egon Olesen.


Lydfilsballade ender i byrådet: Det skal undersøges til bunds og uden kommunaldirektøren

Venstre har sat sagen om hemmelig lydfil på byrådsmødet på onsdag. Og partiet vil have kommunaldirektøren i Frederikshavn fjernet fra undersøgelsen af den mulige grove lovovertrædelse.

- Jeg vil blive meget glad, hvis I nøjagtig gør, som jeg har gjort, fordi så sker der ingenting, så kommer der ikke noget nyt frem eller noget.

Sådan lød det i den 25 minutter lange lydfil, TV2 Nord kom i besiddelse af.

Beskeden kom fra en medarbejder i Frederikshavn Kommune, som instruerede den økonomisk plagede Frederikshavn Havn i at mørklægge dokumenter, som TV2 Nord søgte aktindsigt i.

Optagelsen foregik på et møde 18. december 2023, og på dagen, hvor TV2 Nord offentliggjorde oplysningen, meddelte borgmester i kommunen, Birgit S. Hansen (S), at hun trak sig og havde fået et nyt job hos KL.

"Klar ledelsesmæssig kultur"

Sagen er dog slet ikke slut endnu, for der venter også en advokatundersøgelse af hele forløbet på havnen.

Lydfilen er ikke en del af undersøgelsen, men nu bliver den taget op på byrådsmødet 30. oktober. Det bekræfter Jan Bjeldbak, der er gruppeformand for Venstre i Frederikshavn.

- Det er rigtigt, at vi har taget initiativ til at få det på byrådsmødet på onsdag, fortæller han til TV2 Nord.

Som følge af afsløringen af lydfilen er der åbnet en personalesag mod den pågældende medarbejder, og selvom personalesager som regel håndteres af administrationen, mener partiet, at det er byrådet, som skal stilling til, hvem der skal håndtere sagen.

Venstre skriver i punktet på dagsordenen, at de anser det for usandsynligt, at medarbejderen har ageret på egen hånd i at udelade i begrænse adgangen til aktindsigter.

"En så aggressiv tilgang vil i den virkelige verden altid ske på grundlag af enten instrukser fra ledelsen, eller på en baggrund af en klar ledelsesmæssig kultur, der understøtter eller sætter en sådan retning. Vi skal i byrådet sikre, at den ansvarlige ledelse ikke ofrer en medarbejder, der efter al sandsynlighed bare har gjort, hvad vedkommende af den politiske og/eller øverste administrative ledelse er blevet bedt om", tilføjer Venstre i dagsordenen.

Flere handlemuligheder for byrådet

Det er dermed også kommunaldirektør, Thomas Eriksen, som Venstre mener, skal fjernes fra at foretage undersøgelsen af den mulige grove lovovertrædelse. Han bør slet ikke håndtere personalesagen, da partiet mener, at han også skal undersøges.

- Det har jeg ingen kommentarer til - det må jeg afvente og se. Venstre stiller forslaget, og så må byrådet tage stilling til det, fortæller kommunaldirektør Thomas Eriksen til TV2 Nord søndag.

Heller ikke den nye borgmester, Karsten Thomsen (S), vil kommentere sagen før byrådsmødet.

- Jeg vil godt afvente at se til efter mødet på onsdag. Det kan være der kommer noget frem, som jeg ikke ved endnu. Men derefter stiller jeg mig gerne frem, siger Karsten Thomsen.

Som følge af sagen har Venstre nu tre forslag til, hvordan byrådet bør håndtere sagen.

  1. Personalesagen udvides til at omfatte kommunaldirektøren samt andre ansvarlige eller indblandede i sagen .

  2. Personalesagen håndteres af KL eller et andet relevant eksternt organ (rådgiver).

  3. Der indkaldes til et ekstraordinært byrådsmøde hurtigst muligt, sådan at kommunaldirektørens behandling af sagen stoppes med kortest muligt varsel.


Dagen begynder med regnvejr - men det bliver bedre

Foto: Arkivfoto/Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Natten til søndag gik vi ind i normaltid. Dermed er urene skruet en time tilbage.

Hele landet bliver en overgang passeret af et regnvejr i løbet af søndagen.

Der er imidlertid ikke tale om de store mængder regn. Og sidst på eftermiddagen vil mange danskere såmænd få ganske solrigt vejr.

Her får du et overblik over dagens vejr – og til sidst dagens detalje.

Formiddag: De fleste får regn

Søndagens regnvejr skyldes en front, der tager turen forbi Danmark.

I de tidlige morgentimer ligger fronten langs den jyske vestkyst, hvor den kaster regn af sig i et bånd fra Aalborg ned over Thy til Ringkøbing Fjord.

Radarbillede søndag klokken 5.50. Regnvejret ligger ned langs den jyske vestkyst. Foto: TV2 Vejret

Som morgenen og formiddagen skrider frem, bevæger fronten – og dermed regnvejret – sig øst over på tværs af landet.

Først på formiddagen forventes det at regne ned gennem den østlige del af Jylland og vestlige del af Fyn.

Allerede ved middagstid forventes regnen at slippe Sjælland og Sydhavsøerne. Dermed er det kun Bornholm, hvor det endnu holder tørt.

TV 2 Vejrets radar kan du dagen igennem følge med i, hvor regnvejret ligger.

Prognose søndag morgen og formiddag. Et regnvejr bevæger sig på tværs af landet. Foto: TV2 Vejret

Eftermiddag: Efterhånden en del sol

Midt på eftermiddagen får bornholmerne en smule regn, men ellers er det en eftermiddag med tørvejr i hele landet.

Samtidig klarer det op med efterhånden en del sol. Særligt i Jylland og på Fyn forventes dagen at slutte af med solrigt vejr.

Dog kommer opklaringen med tiltagende vind. En frisk til hård vind fra vestlig retning vil således blæse ind over Danmark.

Temperaturen topper med 11 til 13 grader, når det bliver varmest.

Prognose søndag eftermiddag. Regn til Bornholm, men ellers kan mange danskere se frem til en opklaring. Foto: TV2 Vejret

Søndag aften begynder med klart vejr i stort set hele landet, men ud på aftenen bliver det mere skyet fra vest.

Dagens detalje

Natten til søndag gik vi ind i normaltid. Dermed er urene skruet en time tilbage og solopgangs- og solnedgangstiderne har derfor ændret sig.

I dag går solen derfor ned mellem klokken 16.32 i Nexø og 16.52 i Hanstholm.


Fire påfugle, en rustning og en svane: Jonas og Thomas har et hjem ud over det sædvanlige

Lejligheden i det centrale Aalborg er pyntet med fjer, udstoppede fugle, utallige lysekroner og diskokugler på toilettet.

Da Jonas Jensen og Thomas Dyg første gang mødte hinanden, stod det med det samme klart, at deres fremtidige fælles hjem ikke ville blive som hjem er flest.

De to fandt nemlig hurtigt ud af, at de delte en passion for at samle på antikviteter og ”gammelt halløj,” som Jonas Jensen beskriver det.

Det bærer deres fælles hjem bestemt også præg af i dag.

Se hjemmet i seneste afsnit af serien Særlige Boliger her - artiklen fortsætter efter denne video.

Rokokohomoer

Jonas Jensen fortæller, at Thomas Dyg tidligt i deres forhold lærte ham, at man kunne finde sammen med en designerbøsse eller en rokokohomo.

Og de to fandt hurtigt ud af, at de begge hørte til den sidste kategori.

Det blev i øvrigt slået helt fast, da Jonas Jensen første gang besøgte Thomas Dyg i hans daværende hjem i Frederikshavn.

- Det vil sige, der er prismer på alting, og der er krummelurer og alt sådan noget. Og lige som du havde lært mig det, så træder jeg ind i din entré, og så står der selvfølgelig også en stor rustning. Og jeg tænkte ”Hold kæft mand, det er sgu da alletiders,” husker Jonas Jensen.

Rustningen findes stadig i deres fælles hjem i dag. En stor herskabelig lejlighed på 200 kvadratmeter i det centrale Aalborg.

Rustningen, som Thomas Dyg har haft med ind i hjemmet, er stillet op på en piedestal i parrets store gang.

Det kreative lever i dem begge

Såvel Thomas Dyg som Jonas Jensen udlever deres kreative sider i forbindelse med deres arbejde. Thomas som møbelpolstrer og Jonas som blomsterdesigner.

Begge erhverv er da også stærkt repræsenteret i hjemmet, hvor Jonas Jensens blomsteropsatser pryder i alle rum, og Thomas Dygs håndværk kan ses på både stole, sengetæpper og puder rundt omkring i hjemmet.

Også på parrets spisebord, hvor Thomas Dyg har syet en læderdug.

- Jeg kan ikke fordrage sådan et bord, som ikke kan bruges. Man kan ikke sætte et glas derpå, uden der kommer ringe, så vi skulle finde en løsning. Så derfor har han syet en fin læderdug, siger Jonas Jensen.

Blandt de mange antikviteter i hjemmet findes også en del nutidig kunst. Ægteparret elsker nemlig at blande gamle og nye ting.

Her finder man blandt andet et stort maleri af en person, med åben mund, som var personen midt i et skrig.

- Nogen elsker det, og nogen hader det. Jeg synes, det giver en fed kontrast til alt det her gamle noget, at der lige pludselig kommer noget hyper moderne, fortæller Jonas Jensen.

Påfugle, diskokugler og stiletter

Blandt lejlighedens mere særlige stykker udsmykning findes en række udstoppede fugle.

Blandt anden den udstoppede svane ”Svanse” og fire udstoppede påfugle, som Jonas Jensens far Kurt har hentet til parret ved en konservator på Als.

- Den næste, vi skal have, det skal være en hvid en, der sådan har halen udsprunget, men nu må vi lige se, hvornår vi får ”tid” til sådan en. Påfugle får man aldrig nok af, siger Jonas Jensen.

Jonas Jensen med to af husets i alt fire påfugle.

Lejligheden har desuden flere lysekroner i loftet og diskokugler på badeværelset.

Og ligesom Jonas Jensen og Thomas Dyg ikke er bange for fjer og glimmer i deres indretning, så kommer stilen også til udtryk i deres tøj, som også har en central rolle i indretningen.

En af lejlighedens stuer er indrettet til påklædningsværelse, og Jonas Jensens mange stiletter har også fået et rum for sig.

- Jeg går rigtigt meget op i tøj. Det er en af mine store passioner. Det fylder nok lige så meget som blomster. Og så kan jeg så godt lide den måde, du kan udtrykke dig på. Jeg synes, det er vildt fantastisk, siger Jonas Jensen.

Programmet med Thomas Dyg og Jonas Jensen er en del af serien Særlige Boliger. Se de øvrige afsnit på tv2nord.dk/play.