Putin kommer! Alligevel går der år, før ammuntionsfabrik er klar - og det undrer

- De skriger jo på ammunition! Men krudtfabrik er ikke klar lige med det første. Til stor frustration.

- Der går noget tid endnu. Vi snakker i hvert fald år.

Sådan siger Anders Binderup, chef for Planlægningsafdelingen hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, da TV2 Nord fanger ham på vej til Elling - dagen for Forsvarets overtagelse af 'Krudten'.

Men krigen er igang, og derfor vækker det undren på Christiansborg, at der skal gå så længe, før krudtfabrikken også bliver en reel arbejdsplads.

- Jamen, det er jo kedeligt, lyder det prompte.

- Det burde have gået hurtigere med overtagelsen.

Så klar er Lise Bech, nordjysk valgt Danmarksdemokrat på Christiansborg, der dog samtidig glæder sig over at hun og formand Inger Støjberg, der som de første politikere besøgte den gamle ammunitionsfabrik, "fik Forsvarsministeren med på idéen," som hun siger.

- Især fordi, at der blev fyret så mange, da slagteriet i Sæby lukkede, siger Lise Bech.

020424 Anders Binderup lich 15283

Vil igang inden et år

Ammunitionsfabrikken blev etableret helt tilbage i 1676 i København under navnet Fyrværkerikompagniet og flyttede til Elling seks kilometer nord for Frederikshavn i 1968.

Næsten på toårsdagen for fabrikkens lukning i 2020 kom stedet på danske hænder, da fire lokale investorer købte fabriksbygningerne.

Nu har Forsvaret og staten officielt fået nøglerne, men der venter en stor del forberedende arbejde før folk kan reelt kan møde ind på arbejdet.

Man kunne ellers fristes til at tro, at processen ville gå hurtigere, nu der tidligere er blevet produceret krudt og kugler ved Elling.

Der skal imidlertid først styr på, hvem det er, der skal stå for produktionen, før arbejdet for alvor kan gå i gang.

270220 Ammunitionsvirksomheden Denex i Elling lukker, og 63 ansatte mister deres arbejde.

Det frustrerer og forarger Lise Bech, at man ikke har været hurtigere med udbuddet, der skulle finde en operatør.

- Nu har krigen i Ukraine jo været igang i to år, og de skriger jo på ammunition. Vi kan slet ikke følge med i hele Europa, og derfor er det så vigtigt, at vi får ammunitionsfabrikken op at køre hurtigst muligt, understreger hun.

Hvis ikke år - hvor hurtigt skal det så gå?

- Jeg skal jo ikke sætte uger eller måneder på, men altså, det skal jeg meget, meget gerne gå under et år, inden vi er i gang.

Det var i slutningen af 2023, at Regeringen besluttede, at der atter skal produceres ammunition i de gamler lokaler på Tuenvej ved Elling. 


Seneste nyt

fra Nordjylland