Rapport om høj musik i Skagen møder kritik: - Den er værdiløs
Foto: Kanal Frederikshavn
Arkivfoto
En rapport slår fast, at høj musik i Skagen om sommeren slet ikke er så stort et problem som ventet. Men rapporten er værdiløs, lyder det fra en af de skarpeste kritikere i Skagen.
Kritikeren er Mogens Bandholm, der i årevis har langet hårdt ud efter den udvikling, som politikere har tilladt; nemlig at Skagen er blevet til det, han betegner, som en partyby.
Han bor selv midt i Skagen og oplever på egen krop, når tusindvis af turister gæster byen og om sommeren oftest med fest og musik til følge.
- Skagen er blevet en partyby, hvor alle kan gøre, hvad de vil. Skagens oprindelige DNA er væk, siger Mogens Bandholm.
Rapport afslører støjgener
Nu har Frederikshavn Kommune, blandt andet på baggrund af den hårde kritik fra Mogens Bandholm samt det faktum, at der sidste år kom syv specifikke klager over støj fra konkrete restaurationers musikarrangementer, valgt at få foretaget en spørgeskemaundersøgelse.
Spørgeskemaet er konstrueret til de svar, man gerne vil have
Mogens Bandholm, Skagen
Den viser, at 1701 borgere har oplevet gener i lav, nogen grad, i høj grad eller i meget høj grad fra sommerlivet i Skagen.
1604 borgere har slet ikke oplevet gener.
Men den rapport giver Mogens Bandholm ikke meget for.
- Den er værdiløs, fastslår han og tilføjer:
- Statistikker er gode - især dem man selv laver, og det er det, Frederikshavn Kommune har fået ud af det. Spørgeskemaet er konstrueret til de svar, man gerne vil have. Der er ikke spurgt ind til problemet, der kræver kontante svar, mener han.
Det er et eksternt firma, Rambøll, der har foretaget undersøgelsen, og spørgeskemaet er sendt ud til 11.772 borgere, heraf har 8467 svaret.
Musik og fester generer mest
Det er musik og anden gene fra private fester, de fleste angiver at have oplevet med 49 procent. Dem, der har svaret, at de føler sig generet af det, har svaret, at det er mellem seks og ti gange, de har følt sig generet af det.
Levende musik er det, som næstflest angiver at have oplevet som gene i sommerperioden 2022.
Her har 32 procent svaret, at de har været generet af det. Heraf angiver flest, at de har oplevet denne gene mellem seks og ti gange, mens hver femte af dem, som har angivet det som en gene, har oplevet det 21 eller flere gange.
Samtidig er det mere end hver fjerde blandt beboere og virksomheder, der oplevede musik eller anden gene fra private fester, som den gene, der har påvirket dem mest.
Min personlige holdning er, at undersøgelsen ikke giver anledning til at ændre i de restriktioner, vi har vedtaget
Peter E. Nielsen, udvalgsformand, S, Frederikshavn Kommune
Også musik-gener i Gl. Skagen
Det er ifølge rapporten Skagen midtby, der er mest præget af gener fra private fester, hvor 63 procent har oplevet gener herfra, mens 46 procent af de adspurgte borgere, der har svaret, også har svaret, at levende musik er til gene.
For Gl. Skagen er den mest oplevede gene relateret til levende musik - det svarer 52 procent, mens cirka hver fjerde oplevede gener fra øvrige udendørs arrangementer.
- Det kommer bag på os, at vi har de største udfordringer i Gl. Skagen. Vi regnede med, at midtbyen gav de største gener. Min personlige holdning er, at undersøgelsen ikke giver anledning til at ændre i de restriktioner, vi har vedtaget, siger formand for det politiske udvalg bag undersøgelsen, Peter E. Nielsen til Kanal Frederikshavn.
Der er derimod intet, der kommer bag på Mogens Bandholm fra Skagen.
- Det er lige præcis det, Peter E. Nielsen har været ude efter at få frem, at der ikke skal laves noget om, siger han.
Ifølge Mogens Bandholm mangler rapporten to vigtige elementer, nemlig fakta og de ældre borgeres holdning.
Vi vil have musikken forbudt, så det ikke handler om, at den, der spiller højest, sælger flest bajere
Mogens Bandholm, Skagen
- Spørgeskemaet er sendt ud via e-boks, og det er ikke alle ældre borgere, der har det. Derimod har en række unge fra 15 år fået tilbuddet om at svare, lyder kritikken fra skagboen.
Og så mangler de fakta, som Mogens Bandholm blandt andre selv har oplevet.
- I hele uge 29 var der larm fra 22 til 06 om morgenen fra to værtshuse i midtbyen, hvor omkring 60 unge råbte og skreg hele natten, siger han.
Fortsætter kamp mod støj
Han og andre i Skagen har gennem flere år kæmpet for at få støjniveauet - og ikke mindst lyden fra musikken - i sommerperioderne ned.
Trods den nye rapport kaster Mogens Bandholm ikke håndklædet i ringen.
- Vi vil have musikken forbudt, så det ikke handler om, at den, der spiller højest, sælger flest bajere. Og så vil vi have Frederikshavn Kommune til at leve op til sine forpligtelser, for kommunen har tilsynspligt på området - kommunen bruger den bare ikke.