Realdania støtter nordjyske underværker med 1,5 millioner
Foto: Real Dania
Tre nordjyske underværker før støtte fra Realdania - blandt andre PixlArt i Østervrå.
Realdanias Underværker-kampagne har fundet tre nordjyske underværker, som nu modtager støtte i million-klassen.
I en nedlagt kirke i Østervrå vil en gruppe ildsjæle skabe ét af verdens første digitale udstillingssteder for fotografi. I Sebbersund skal en ny Kulturbrugs fungere som kulturhus og formidlingscenter for byens historie. Og i Morsø skal potentielle tilflyttere kunne ’afprøve’ landsbylivet i Strømpehuset, et bevaringsværdigt landsbyhus fra 1932.
Sådan lyder idéerne bag de tre nordjyske bidrag til de i alt 21 projekter, der nu er klar til at blive til virkelighed som en del af Realdanias kampagne ”Underværker – bygningsarvens ildsjæle”. Med økonomisk og faglig støtte skal kampagnen hjælpe ildsjæle med at føre deres idéer ud i livet – til gavn for den lokale livskvalitet.
Lokal opbakning
Alle de udvalgte projekter har det til fælles, at de skaber udvikling og fællesskaber lokalt og både bevarer og nytænker bygningsarven. Samtidig er der i udvælgelsen lagt vægt på, at projekterne kan mobilisere lokal opbakning, fortæller programchef i Realdania, Christian Andersen:
- Vi er glade for, at Underværker-kampagnen har afstedkommet tre så solide og velfunderede projekter fra Nordjylland – og at de lokale har taget så godt imod ildsjælenes idéer. Det vidner om, at der er masser af gode kræfter, der er parate til at løfte i flok og aktivere de lokale kvaliteter og potentialer.
Stærkt ansøgerfelt
I alt har kampagnen modtaget 87 ansøgninger fra hele landet, og ud af dem står altså tre ildsjælegrupper fra det nordjyske nu til at få en hjælpende hånd.
- Endnu en gang har ansøgningsfeltet været imponerende, og vi har haft fornøjelsen af at kunne vælge blandt rigtig mange gode projekter fra hele landet. De mange idéer vidner om, at der fortsat er en stor virkelyst og begejstring i de mange lokalsamfund rundt omkring i Danmark, som nu får glæde af ildsjælenes store indsats, siger Christian Andersen.
FAKTA om de udvalgte nordjyske projekter:
En nedlagt kirke, vil udstillingsstedet PixlArt bringe et lokalt samlingssted ’tilbage til fremtiden’. Som et af verdens første digitale udstillingssteder for fotografi, skaber projektet en ny ramme for fællesskab, fotografi, animation og kultur i landsbyen Østervrå i Vendsyssel. Projektet vil sikre PixelArts indhold med en ydre renovering. Støttes med 500.000 kr.
Sebbersund - Kultur helt ned i ålegræsrødderne
Fiskerlejet Sebbersund ved Limfjorden har i lang tid manglet et mødested, der kan samle borgere og turister til arrangementer. Kulturbrugsen etableres i en gammel brugsforening bygget i 1935, der ligger centralt i byen. Ejendommen skal føres tilbage til sit oprindelige udtryk, så den kan fungere som kulturhus og formidlingscenter for byens historie. Støttes med 600.000 kr.
Morsø – Strømpehuset, et landsbyfyrtårn
Ideen med projektet er at skabe øget tilflytning ved at tilbyde ’proaktivt værtsskab’, dvs. midlertidigt udleje/udlån af boliger i høj kvalitet. På den måde kan potentielle tilflyttere afprøve landsbylivet, inden beslutningen om at rykke på landet tages. Ideen afprøves i Strømpehuset, et bevaringsværdigt landsbyhus fra 1932. Huset er udpeget som ’landsbyfyrtårn’, dvs. en vigtig bygning i udviklingen af lokalområdet. Støttes med 400.000 kr.
Om kampagnen
Realdanias kampagne Underværker har i alt 30 millioner kroner til over en treårig periode at støtte ildsjælenes projekter og skabe formidling og netværksaktiviteter over hele landet. Heraf er der afsat 9 millioner kroner til projekter i anden ansøgningsrunde.
Kampagnen blev lanceret sidste år, og anden ansøgningsrunde er nu gennemført. I alt har 45 ildsjæleprojekter fået støtte til realisering.
For at komme i betragtning skal ansøgerne lægge deres projektansøgning op på hjemmesiden www.underværker.dk og blandt andet demonstrere, at de kunne skabe opbakning til idéen ved at få andre til at trykke ’støt’.