1000 slagteriansatte testes i Sæby: - Alle har set frem til det
Foto: Mick Anderson
Tommy Nielsen er slagtersvend på slagteriet. Han skal som resten af arbejdspladsen testes for Covid-19.
Danish Crown slagteri i Sæby har selv kontaktet regionen for at få testet hele arbejdsstyrken.
Fredag rykker Region Nordjylland ud til Danish Crown slagteriet i Sæby, for at teste over 1000 ansatte på arbejdspladsen.
Der sker efter Danish Crown midliertidigt måtte lukke en anden afdeling i Ringsted med 800 ansatte, på grund af smitte blandt medarbejdere.
Der er ikke på forhånd mistanke om smitteudbrud af Covid-19 på arbejdspladsen, men slagteriet og de ansatte vil gerne være på forkant og benytter sig af Region Nordjyllands tilbud om test hos større virksomheder.
- Vi har fået en henvendelse fra Danish Crown i Sæby, om vi har mulighed for at komme ud og teste. Og det har vi sagt ja til, siger Malene Møller Nielsen. Hun er kontorchef i Sundhedsplanlægning hos Region Nordjylland.
- Det her med til at give os et overbliksbillede. Hvordan ser det ud her? Det har været et ønske fra medarbejderne, siger fabrikschef Jesper Sørensen til TV2 Nord.
Det giver os lidt et billede om, hvad smittetrykket er i det her område
Malene Møller Nielsen, kontorchef i Sundhedsplanlægning, Region Nordjylland
Medarbejdere har været nervøse efter Ringsted og Horsens
Tillidsmand Karsten Thomsen fortæller, at smittetilfældene i henholdsvis Ringsted og Horsens har skabt en utryghed på slagteriet.
- Alle har faktisk set frem til, at vi her fredag skal have den her test, for at få afklaret, om der er nogen, der har corona, siger han.
Slagteriet har på forhånd indført flere restriktioner med blandt andet mundbind og visirer, og dagens tilbud til coronatest har været efterspurgt blandt medarbejderne.
- Det er da en sikkerhed, fortæller slagersvend Tommy Nielsen og fortsætter:
- Jamen så finder vi da ud af, om der er nogen, der er smittet. Det tror jeg ikke, der er.
Skulle det vise sig, at en eller flere af dagens test er positivi, er ledlesen på slagteriet klar med en plan.
- Vi kan jo godt risikere, at vi står med en smittet eller to eller flere på mandag, men det er jo bedre, vi finder ud af det nu, end vi først finder ud af det om et par uger. Så er det jo endnu flere. Vi har gjort det hele klar, hvis der skulle være nogen her i weekenden, og sidder klar derhjemme stil at rykke på det, siger fabrikschef, Jesper Sørensen.
Stående tilbud i hele landet
Hun fortæller, at alle regioner har mulighed for at sende mobile testenheder ud til større virksomheder, hvor de ønsker præventivt at foretage tests af deres ansatte. Men det er primært et tilbud for virksomheder med mange ansatte.
- Det er et stående tilbud, vi har. Når vi får henvendelser, vurderer vi, hvordan vi bedst muligt bruger vores kræfter. Hvis man har en lille virksomhed med ti ansatte og bor tre kilometer væk fra testcentret, kan det godt ske, vi opfordrer dem til at tage derned og blive testet, siger Malene Møller Nielsen.
- Vi finder også ud af, hvad det kræver at teste medarbejderne. Så vi får også testet vores beredskab af på den måde. Så det er jo supergodt, hvis vi får brug for det en dag, siger fabrikschefen.
Test i stort omfang giver indblik i smittesituation
Det store antal test hjælper også regionen med at få et indblik i smittesituationen lokalt i området.
- Vi har mulighed for at foretage en stor mængde test i et område. Og det giver os lidt et billede om, hvad smittetrykket er i det her område. Selvom de ikke alle sammen bor i Sæby, siger kontorchefen.
Hun fortæller, at det er er en del af teststrategien at bruge de mobile testenheder på flere måder.
- Det er et vigtigt element, at vi har mulighed for at bruge vores mobile enheder. Dels for at køre ud og afdække smitten i et område, men også at bruge det mere opsøgende for at se, hvordan smittetrykket kan være i et område, siger Malene Møller Nielsen.