Rødbedesøen: Tidligere lystfiskerformand er skræmt over misfarvning af vand
- Naturen er jo smuk med alle farverne her i efteråret, men lilla, det er et no go. Det er ikke naturligt, lyder det fra den ivrige lystfisker og tidligere formand for Sæby Sportsfiskerforening Jesper Christensen ved synet af den lille sø, der på det seneste er blevet rødbedefarvet.
Jesper Christensen er skræmt over misfarvningen af vandet i den lille sø, der ligger klods op af det område, hvor Sæbygaard Dambrug lå indtil en snes år siden.
- Hvad, der er brugt af kemikalier er gennem tiderne, kan man jo kun gætte på. Men det er det, jeg frygter allermest... at det kunne være noget derfra, siger han og opfordrer Frederikshavn kommune til at handle hurtigt i sagen.
En unaturlig farve
- Det er ikke en naturlig farve. Når jeg kigger ud over en sø som den her, så plejer der at være et mylder af liv af alverdens ting. Det er der ikke nu. Den er total død, der er ikke så meget som en enkelt skøjteløber på overfladen, siger han.
Jesper Christensen frygter, det farvede vand skal finde vej ud i Sæby Å, der ligger lavere i terrænet få meter fra den lille rødbedefarvede sø.
- Havørreden har jo sin opgang lige nu nu. Et giftudslip vil jo dræbe alt, så det må bare ikke ske. Kommunen skal altså gøre noget hurtigt for at forhindre det, siger han.
Biolog: - Formentlig en organisme
Biolog Jeppe Storgaard Knudsen fra Frederikshavn kommune har mandag været på stedet. Han har taget prøver af vandet og vurderet søens tilstand, og han er ikke umiddelbart nervøs over misfarvning.
- Jeg vil umiddelbart tro, der er tale om noget plankton eller en alge, men det må analysen afgøre, siger han.
Analyserne af søvandet bliver hurtigt færdige, fortæller Jeppe Storgaard Knudsen, formentlig allerede i løbet af i morgen tirsdag.
Vandekspert: - Kan være begge dele
Jesper Christensen tror mere på, der er tale om et kemisk stof.
- Jeg tror ikke på de biologer, der siger, det kan være en alge. Den lilla farve er koncentreret i søens to ender. En alge ville have spredt sig til hele søen, mener lystfiskeren.
Henrik Rasmus Andersen, professor ved Danmarks Tekniske Universitet og ekspert i vandbehandling, fortæller, der kan være tale om en kemisk forening for eksempel med et sporstof som Rhodamin, men at det også kan være et naturfærnomen.
- Det er kan sagtens være purpur-alger. De vil kunne give vandet en den rødlige farve, hvis der er meget fosfor i vandet, siger han, men tager forbehold for, et digitalfoto kan være svært at afgøre farver.
Han har mest læst om fænomenet i jordens varmere egne, men det kunne i princippet godt opstå i Nordjylland.