Se hvordan det går i din kommune: Nordjylland har langt færre arbejdspladser end før finanskrisen

Birgit Hansen er ærgerlig over, at Frederikshavn Kommune stadig er bagud i forhold til at skabe arbejdspladser. Foto: Daniel Mikkelsen TV2/Nord

I alle de nordjyske kommuner er antallet af arbejdspladser faldet siden 2008. Kun i Aalborg, er der i dag flere arbejdspladser.

Selvom beskæftigelsen er stigende i de fleste af landets kommuner, er det ikke noget, man mærker meget til i Nordjylland.

For i regionen er det blot én kommune, der har formået at få flere arbejdspladser siden finanskrisen - og det er Aalborg. For resten af kommunerne er det gået tilbage.

Især i Morsø og Frederikshavn Kommune har man mistet arbejdspladser. Her har man henholdsvis 11,4 og 10,8 procent færre arbejdspladser end i 2008. Det viser tal fra VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for velfærd.

- Det er selvfølgelig nedslående at se, at vi stadig er bagud i forhold til at få skabt arbejdspladser, men vi vidste det godt og arbejder på det vilkår, siger Frederikshavns borgmester, Birgit Hansen (S).

For da finanskrisen kom lukkede værfter, en stor fabrik flyttede og også kommunen lukkede stillinger. Efterfølgende har kommunen forsøgt at hjælpe virksomhederne med at finde arbejdskraft ved at oprette en jobbank.

- For det skal ikke være en barriere at finde arbejdskraft, så de (virksomhederne, red.) skal flytte til de store byer, for at finde arbejdskraft, forklarer borgmesteren.

Folk vil bo i store byer - ikke kun de allerstørste

De vækstår der har været efter 2013, har betydet at Danmark på landsplan har mere end genvundet de arbejdspladser, landet mistede under finanskrisen.

Generelt er det dog yderkommunerne, der blev hårdest ramt af finanskrisen, og der er man aldrig kommet tilbage til det niveau, der var før finanskrisen. Ifølge VIVE betyder det, at finanskrisen har været med til at fremskyde det, man kalder den dobbelte urbanisering, som betyder at folket ikke bare flytter til de største byer - men også til større byer generelt.

- Det er nedslående, at der ikke alene sker en urbanisering i forhold til folks flyttemønstre - men hvis også arbejdspladser centreres omkring de store byer, det er jo endnu hårdere for provins-Danmark, siger Birgit Hansen (S).

 

 

Forsiden lige nu