SF og EL vil have borgerforslag i Frederikshavn byråd
Foto: Jesper Bo Winther
Frederikshavn Kommune kan blive den første kommune i Nordjylland, hvor borgerne selv kan komme med forslag til dagsorden i byrådet.
Det er Enhedslisten og SF, der foreslår, at Frederikshavn Kommune i en forsøgsperiode på tre år afprøver de såkaldte borgerdrevne forslag. I dag er det kun borgere i Rødovre, Albertslund, Middelfart, Roskilde, Ringsted og Ringkøbing-Skjern Kommuner, der har mulighed for at få deres sag behandlet politisk i byrådet. Christina Lykke Eriksen (SF) er en af initiativtagerne i Frederikshavn.
- Vi har lige oplevet, at folk var meget engagerede i forbindelse med valget, men nu daler interessen igen. Derfor synes vi, at det kunne være en rigtig god måde at understøtte demokratiet på. Det skal ikke ses som en kritik af det demokrati vi har i dag, men det kunne være et godt supplement, at borgerne kunne være med til at stille forslag, siger Christina Lykke Eriksen.
Ifølge Enhedslisten og SF’s indstilling til byrådet skal et borgerforslag kunne samle ligeså mange underskrifter, som det kræver at få valgt en byrådspolitiker, hvis det skal ende med at komme til behandling. I Frederikshavn Kommune betyder det ca. 1150 underskrifter.
Socialdemokraterne, der har absolut flertal i byrådet, er positive overfor forslaget, men tøver alligevel med at sige ja.
- Vi er meget bevidste om, at vi har et ansvar som det største parti, og umiddelbart synes jeg også godt om ideen. Vi er sådan set tilhængere af alt, der gør, at borgerne bliver inddraget i det lokale demokrati, men vi vil gerne undersøge sagen ordentligt. Hvad er erfaringerne fra de andre kommuner – og hvad er omkostningerne ved det administrativt? Det vil vi gerne have en saglig debat om, siger Socialdemokraternes gruppeformand, Bjarne Kvist.
Byrådet i Frederikshavn sendte onsdag aften sagen videre til Økonomiudvalget, der nu skal behandle spørgsmålet. Dermed er de borgerdrevne forslag foreløbigt ikke afvist, og det er Christina Lykke Eriksen tilfreds med.
- Lad os da prøve det – og viser det sig, at det ikke har betydning eller er noget borgerne vil bruge. Så er det sådan, det er, men jeg synes jo aldrig, det er forkert at forsøge at gøre vores demokrati bedre, siger Christina Lykke Eriksen fra SF.