LIGE NU:

Skagen er på nippet af sognelukning – men nu bremses smittestigningen

I toppen af Danmark holder man i disse dage ekstra godt øje med smittetallene. Skagen Sogn nærmer sig kriterierne for sognenedlukning, men nu ser det ud til, at smittestigningen er bremset.

Skagen er et af danskernes foretrukne feriesteder om sommeren, og det betyder også, at indbyggertallet mangedobles i de populære ferieuger. Men i år har der været en ubuden gæst i ferieparadiset. 

I mere end en uge har smitten med coronavirus nemlig været stigende i Skagen.

Så meget, at Skagen Sogn i flere dage har været på nippet af sognenedlukning. Sognet opfylder to ud af tre kriterier for en nedlukning, for der er flere end 20 smittede på en uge, og positivprocenten har også i flere dage ligget over tre procent.

Det tredje kriterie er, at der er flere end 1000 smittede per 100.000 indbyggere, og den grænse er ikke nået endnu – og det blev den heller ikke søndag, hvor antallet af smittede per 100.000 indbyggere nåede op på 731. 

Nu tyder det på, at smittestigningen er bremset. Lørdag var positivprocenten 5,5, men søndag er den faldet til 5,31.

Frygt for smitte får flere til at aflyse

Hos turistkontoret Toppen af Danmark bliver smittesituationen fulgt tæt. Allerede nu er flere turisterhverv ramt af enten direkte eller afledte effekter af den aktuelle situation. 

Flere restauranter har blandt andet måtte lukke ned på grund af smitte blandt personalet.

Den seneste i rækken er Skagens Bryghus, der lørdag har meldt ud på Facebook, at de holder lukket i weekenden på grund af smitte. Bryghuset åbner igen, når alle medarbejdere er testet.

Der er også hoteller i Skagen, der oplever en afledt effekt af situationen. Ifølge René Zeeberg, direktør i Toppen af Danmark, så er der gæster, der vælger at aflyse deres ophold, fordi de er bekymrede for smittesituationen i byen:

- Flere hoteller oplever, at der bliver afbestilt, men det er ikke et stort problem endnu. Vi tilpasser og prøver at komme problemet til livs, og man kan stadig trygt og sikkert tage til Skagen, for alle gør deres bedste for at bryde smittekæderne, siger René Zeeberg.

Øget testkapacitet

Torsdag skruede Region Nordjylland op for testkapaciteten i Skagen, så det nu er muligt at blive PCR-testet alle ugens dage. Det har øget antallet af tests markant. 

Den seneste uge er der blevet foretaget 1473 PCR-tests i Skagen og 6277 kviktests.

Flere af turisterhvervene har valgt at kræve i løbet af ugen, at alle medarbejdere skal testes, inden de møder på arbejde, så smittekæderne kan blive brudt. 

Samtidig har der også været restauranter, der har genindført mundbind eller har valgt, at der også skal vises coronapas udendørs.

- Det er mit indtryk, at man er ekstremt seriøs omkring det. Man tager gerne tab mod at fastholde sikkerhed for gæster, så jeg vil gerne give en kæmpe ros til erhvervet for at tage det her seriøst, siger turistdirektør René Zeeberg.

Hvis Skagen Sogn en af de næste dage når grænsen for en sognenedlukning, så er det en individuel vurdering, hvad der skal lukkes ned i sognet. 

Se indslag fra søndag om smittesituationen i Skagen:

I løbet af den seneste uge er indcidenstallet i Skagen Sogn mangedoblet, og sognet opfylder lige nu to af tre kriterier for sognenedlukning.