Skoleskibet indstiller sejladsen
Foto: MARTEC
TIl oktober er det slut med at kome på togt med Skoleskibet Danmark. Der blev plads til skoleskibet Danmark på finansloven, men langt fra penge nok - og det får nu konsekvenser
Derfor har Martec, som er rederi for skibet besluttet, at man ikke vil sejle med skibet længere.
Til marts næste år begynder de 80 unge mennesker på Skoleskibet Danmarks togt nummer 119, og det bliver det sidste togt med skibet. Der er nemlig kun driftsmidler til at drive Skoleskibet frem til oktober.
- Man har fuldstændig ignoreret statens ejet skib. Nemlig skoleskibet Danmark, og det kommer ikke i gang igen, hvis man ikke vågner op på Christiansborg og giver en driftsbevilling på tre-fire millioner kroner ekstra, siger Frederikshavns borgmester Birgit Stenbak Hansen (S), som også er bestyrelsesmedlem i Martec i Frederikshavn.
Det er staten, som ejer Skoleskibet Danmark. Martec har en driftsaftale som rederi med staten. Ifølge borgmesteren har man siden 2019 gjort politikerne opmærksom på, at driften af Skoleskibet var underfinansieret med tre-fire millioner kroner, og man havde derfor forventet, at der var en ekstra bevilling på den finanslov, som regeringen har fremlagt.
Skoleskibet får 15 millioner kroner om året, der er afsat i finansloven, men det kræver tre-fire millioner kroner mere om året i støtte, hvis skoleskibet Danmark fremover skal sejle og herigennem uddanne unge i det maritime miljø.
Ikke penge til at sejle videre
Der er ikke afsat penge til mere end togtet i foråret med Skoleskibet. Derfor har bestyrelsen hos Martec i dag - tirsdag - besluttet, at man fra oktober ikke længere kan sejle med Skoleskibet.
- Det går udover fødekæden til det maritime Danmark, men man kan ikke sejle med et underfinansieret skib, konstaterer Birgit Stenbak Hansen.
Mens Skoleskibet Danmark ikke får penge til to togter næste år, så har Georg Stage fået bevilliget penge til to togter i 2024.
- Vi er målløse over, at statens eget skib ikke bevilges et ekstra togt og heller er blevet bevilget de nødvendige driftsmidler, og man må spørge sig selv om Skoleskibet Danmark er blevet glemt, påpeger Birgit Stenbak Hansen.
Forstår ikke kritikken
Venstres politiske ordfører nordjyske Torsten Schack Pedersen er overrasket over udmeldingen fra både Martec og borgmesteren.
- Jeg er faktisk nødt til at være overrasket over den kritik. Så sent som i april bevilligede Folketingets finansudvalg 30 millioner kroner til renovering af skoleskibet Danmark. Og den finanslovsaftale, vi har indgået, der stiger bevillingen til skoleskibet Danmark fra 14 ,5 til 15 ,1 millioner kroner. Så jeg synes, det er svært at tale om en besparelse, når vi faktisk tilfører ekstra midler, udtaler Torsten Schack Pedersen.
Han er heller ikke enig i, at staten har glemt sit eget skib - tværtimod.
- Jeg synes, det er svært at sige, at vi i Folketinget har glemt skoleskibet Danmark, når vi så sent som i april bevilligede 13 millioner kroner og at driftstilskuddet faktisk løftes med næste års finanslov. At der er nogen, der kunne kræve sig flere penge, det er ikke første gang, jeg har oplevet det på Christiansborg. Men virkeligheden er altså, at skoleskibet Danmark får en lille smule ekstra penge næste år, end de har fået i år, konstaterer ordføreren og tilføjer.
- Men jeg synes da, at Birgit må jo komme med noget mere uddybende, om hvorfor det skulle være et problem, at en forhøjet bevilgning næste år betyder, at man har mulighed for at udføre færre aktiviteter, end man har i indeværende år. Det synes jeg helt ærligt lyder besynderligt, afslutter han.