Stort landbaseret lakse-anlæg på vej til Skagen

Fredag tages første spadestik til nyt lakseprojekt med landbaseret lakseopdræt i Skagen. Investorerne bag forventer 20 nye arbejdspladser til en start.

Borgmester Birgit Hansen tager fredag det første spadestik i industrikvarteret i Skagen til et større projekt, der skal producere laks på land.

Det er et projekt, der har været på vej gennem flere år, men fredag kommer ideen med at producere landbaseret lakseopdræt i Skagen et skridt nærmere, når spaden stikkes i jorden til et i alt 19.000 kvadratmeter stort lakseanlæg placeret i industrikvarter i Skagen.

Det anlæg, der nu bygges i Skagen, er blandt de første landbaserede kommercielle anlæg til produktion af laks på land. Der er dog flere på vej rundt omkring i verdenen. Faktisk udgør landbaseret opdræt af fisk og skaldyr det hurtigst voksende område inden for fødevareproduktion på verdensplan.

Efter at de nuværende investorer overtog projektet i oktober 2019 blev der købt mere jord og projektet er forberedt så meget, at det kan gå i gang.

Ejerkredsen – Astrid Fiskeri A/S, Petri Holding ApS og Sustainable Food Invest har igennem andre investeringer arbejdet med landbaseret opdræt i mange år. Det er erfaringerne herfra, der tages med til Skagen.

- Igennem vores andre investeringer i landbaseret opdræt af fisk – herunder ikke mindst laks – ved vi, at den ret så komplekse produktionsform, det er at producere i saltvandsmiljø, kan lykkes, siger en af investorerne i projektet, Jens Petri.

Miljøbelastning skal mindskes

Planen er, at anlægget i Skagen skal producere laks med så lille en miljøbelastning som muligt, ligesom der anvendes ikke nogen form for medicin - udover en standard vaccine.

Den kommende landbaseret lakseproduktion i Skagen medfører, at der pumpes vand ind fra Skagerrak. Det forbehandles for at elimere blandt andet bakterier. Herefter pumpes vandet ind i en række kar, hvori laksene vokser. Inde i karrene reguleres ilt, pH og en række andre parametre, der medfører, at det naturlige liv for laksene etableres i produktionsmiljøet. Blandt andet det at anlægget genskaber den naturlige modstrøm i vandet, som fiskene svømmer op imod, hvilket ifølge investorerne betyder, at laksenes kødstruktur og smag ligger i top.

Affaldsproduktet slam, afsættes til Skagen Rensningsanlæg, hvor det indgår i biogasproduktionen.  Og investorerne bag lover, at der ikke vil blive hverken støj – eller lugtgener fra den meget lukkede produktionsform.

Investorerne i Skagen anlægget ejer 33 procent af virksomheden Danish Salmon i Hirtshals. De øvrige 67 procent  blev i april i år overtaget af to store japanske selskaber.


Seneste nyt

fra Nordjylland