LIGE NU:

Tilløbsstykke: Syv storke holdt pitstop på mark

Syv storke på visit på en mark mellem Tuen og Blæsbjerg i Frederikshavn Kommune var mandag eftermiddag noget af et tilløbsstykke.

Naturinteresserede kunne mandag eftermiddag få sig en på opleveren, hvis de passerede den mark mellem Tuen og Blæsbjerg nord for Frederikshavn som syv storke havde valgt at slå sig ned på. I hvert fald for en stund.

Storkene, der vender tilbage til Nordeuropa efter at have overvintret i Afrika eller Sydeuropa, er langt fra faste beboere i Danmark og der har i de sidste par år kun været to ynglende storkepar i Danmark. Et i Smedager i Sønderjylland og et i Gundsølille på Midtsjælland.

Storkeparret i Smedager vender tilbage år efter år og har fået navnene Tommy og Annika. I år ankom parret i deres rede henholdsvis 31. marts og 1. april og allerede seks dage senere var de første æg klar til at blive ruget på.

Livet i storkereden i Smedager kan i øvrigt følges LIVE på TV Syds hjemmeside.

Sjældne i Danmark

Naturkendere spår at vi i de næste år vil se flere ynglende storkepar i Danmark, men om vi vender tilbage til fordums tilstande er usandsynligt. Det er nemlig ikke fordi de storkene som sådan har noget imod Danmark - de har bare ikke ret gode betingelser for at leve her, fordi mange vådområder - som er der storkene finder mad - er forsvundet.

Sidste gang, der i Nordjylland var et ynglende storkepar var i 2004, da et par slog sig ned i Vegger lidt uden for Aars.