Total forfalden: Historisk herregård reddet
Foto: Foto: Turistforeningen Toppen af Danmark
Den gamle herregård er voldsomt forfald, men skal nu genopbygges.
Lørdag den 15. juni klokken 12 er en vigtig milepæl i Ellinggårds mere end 600 år lange historie. Det er nemlig det tidspunkt, hvor Danmarks Kulturarv officielt overtog den nedslidt herregård, som nu skal igennem en gennemgribende restaurering.
Et rigtig godt håndværker-tilbud. Sådan kan man betegne den mange hundrede år gamle herregård Ellinggård ved Frederikshavn, som lørdag skiftede ejer, men trods bygningens miserable tilstand, så jubler de nye ejere, Danmarks Kulturarv.
- Det er vi meget taknemmelig for, siger direktør og medstifter af Danmark Kulturarv, Knud Erik Jørgensen.
Den gamle herregård, som i 1700-tallet flere gange havde besøg af søhelten Peder Wessel - bedre kendt som Tordenskiold, har i mange år været forsømt og truet af det totale forfald.
- Nu er Ellinggårds skæbne i vores hænder. Det er en hel anden situation at være i end tidligere, hvor vi hele tiden skulle aftale med ejeren, hvad vi gjorde, siger Knud Erik Jørgensen.
En milliondonation fra Realdania har banet vejen for, at Danmarks Kulturarv har kunnet købe bygningen og den 1,2 hektar store have omkring herregården. Det betyder, at man kan begynde et kæmpe redningsarbejde.
- Vi skal have standset blødningen. Det gør vi ved at få lappet hullet i taget, murene og vinduerne, så vi sikrer at klimaskærmen bliver genetableret, siger Knud Erik Jørgensen.
Alt er ødelagt
Samtlige vinduer i bygningen er smadrede, og flere steder er hele vinduesrammen faldet ud. Der er mange huller i taget, og indenfor er lofterne flere steder faldet ned, indervægge er styrtet sammen, og det er ganske enkelt flere steder farligt at færdes.
Men alt det vil Danmarks Kulturarv lave om på. Donationen fra Realdania er blot første beløb af mange nødvendige donationer, hvis den store redningsmissionen skal blive til virkelighed. Et projekt, som koster omkring 15 millioner kroner.
- Hvis vi genskaber Ellinggård, som den var med guldhaner og guldkanter, bliver det nok væsentlig dyrere, men med 15 millioner kroner kan vi komme rigtig langt. Den skal blive til et aktiv for lokalsamfundet. Det skal være et samlingssted, så de mange fællesskaber har et sted at samles, siger Knud Erik Jørgensen.
Brug for flere penge nu
Han vurderer, at det første akutte redningsarbejde med at tætne tag og vinduer vil løbe op i 1,5 millioner kroner, og allerede nu er der behov for, at Danmarks Kulturarv sikrer sig støtte fra flere fonde, ligesom man håber, at lokale virksomheder vil bakke om med økonomisk hjælp, og så har man også åbnet for salg af folkeaktier, som giver mulighed for at købe en aktie på mellem 500 og 50.000 kroner i den historiske herregård.
Det er 13 måneder siden, at Danmarks Kulturarv begyndte deres redningsmission sammen med lokale ildsjæle i Elling. Blandt dem Kurt Kristensen, som er medlem af styregruppen for Ellinggårds Venner. Også for dem er dagen i dag en afgørende milepæl.
- Ellinggård er vigtig, fordi den er unik. Den har historie, og den har jo været her i flere hundrede år. Mange kender den og er kommet her, siger Kurt Kristensen.
Søndag den 16 juni fra klokken 14-16 inviteres alle interesserede til et møde på Ellinggård, hvor man kan få en rundvisning og se hvordan den indvendige tilstand ser ud.