Udenlandske medarbejdere indkvarteret i erhvervsbygning: Ulovligt mener fagforbund

Det store ophugningsværft MARS i Frederikshavn har medarbejdere indkvarteret ulovligt i en velfærdsbygning i byen ikke langt fra værftet. Sådan lyder anklagen fra 3F i Frederikshavn.

Hver morgen kører en varebil på litauiske nummerplader ind på pladsen foran en ældre bygning på Kragholmen 45 i Frederikshavn for at hente 8-10 mand, som er indkvarteret i bygningen, der ifølge BBR-registreret må anvendes til erhverv og er på 536 kvadratmeter.

Det er DSB, som ejer bygningen. De har lejet den ud til det fynske firma NOC Marine, som er underleverandør til ophugningsværftet MARS.

Fagforbundet 3F i Frederikshavn har gennem længere tid holdt bygningen under observation, og ifølge Finn Jenne, som er formand for 3F i Frederikshavn, så er der en gruppe på 8-10 mand fra Litauen indkvarteret i bygningen.

Han mener, at de bor under kummerlige forhold.

- Det, vi har konstateret, er, at mellem tre til otte medarbejdere i en virksomhed, der er underleverandør til MARS, har indlogeret folk et sted, der ikke er egnet til beboelse, siger Finne Jenne.

Onsdag aften var TV2 Nord forbi bygningen på Kragholmen 45 i Frederikshavn. Her var hele bygningen lyst op, og der var aktivitet i det som udefra kunne ligne et køkken i bygningen.

Finne Jenne mener, at sagen er stærkt bekymrende, og han har meldt forholdene til Frederikshavn Kommune.

- Vi tager fat i dem så hurtigt, som vi overhovedet kan, og i det her tilfælde er det inden for få dage. Så kontakter vi ejeren og starter på en afdækning af, hvad det er, der foregår her og er det i orden, siger direktør i Frederikshavn Kommune Rune Asmussen.

Det er ikke bare i lagerbygningen i Frederikshavn, at NOC Marine har indkvarteret folk. Også i Kvissel er der indlogeret folk. Det er i det nedlagte lægehus. Her ankom der onsdag aften en varebil med en gruppe af mænd, som gik ind i bygningen.

MARS
Foto: Per Frank Paulsen

Huset har NOC Marine købt tilbage i efteråret – og ifølge BBR er der tale om et samlet erhvervsareal på 300 kvadratmeter – men ingen bolig.

- Vi har ikke mig bekendt fået en anmeldelse, og hvis vi gør, så kigger vi selvfølgelig på den sag på fuldstændig på samme måde. Vi vil starte med at kontakte ejeren og høre, hvad det er for noget og kigge på, om det, der foregår, er efter reglerne, siger Rune Asmussen fra Frederikshavn Kommune.

Vi har været i telefonisk kontakt med direktøren for NOC Marine, Lissi Signe Pedersen, men hun vil ikke svare på vores spørgsmål.

Vi ville gerne have spurgt, hvad direktøren siger til anmeldelsen, om at hun har ansatte, der bor ulovligt og bor på en måde, som 3F kalder kummerlige, men direktøren har ingen kommentarer ud over, at hun understreger, at hun ikke har modtaget nogen anmeldelse.

Det er ophugningsværftet MARS på havnen i Frederikshavn, der benytter sig af firmaet NOC Marine og deres ansatte – som underleverandør – til værftet, og her siger direktør Kim Thygesen, at det kommer bag på ham, hvis underleverandøren ikke lever op til sine forpligtelser. 

Han har nu bedt NOC Marine om at levere en såkaldt audit plan – altså dokumentation for at NOC Marine overholder menneskerettighederne såvel som dansk lovgivning.

Ifølge direktøren hos MARS er der indgået en lejeaftale med DSB, som betyder, at NOC Marine må benytte den tidligere velfærdsbygning til overnatning.

Det kommer bag på ejeren DSB, hvis deres lejer NOC Marine ikke har søgt kommunen om tilladelse til at overnatte der, for det er en del af lejeaftalen.

Ifølge TV2 Nords oplysninger har lejeren ikke søgt kommune om lov.

Se hele indslaget her: 

- Vi har indgået en tidsbegrænset lejeaftale med NOC Marine, siger underdirektør i DSB Ejendomme, Lars Gøtke og tilføjer:

Lejeaften lyder, at der er tale om anvendelse til midlertidig overnatning og kontor.

Han understreger, at lejeaftalen er indgået under forudsætning af, at lejeren, altså NOC Marine, sørger for, at den konkrete anvendelse af ejendommen er i overensstemmelse med gældende lov og lokalplaner.

- Altså hvis kommunen kan give tilladelse til at anvende ejendommen, som der står i lejeaftalen, men det er aftalt, at det er lejer, der står for at søge kommunen om lov, siger Lars Gøtke.

Han vil nu tage kontakt til NOC Marine for at finde ud af, om der er søgt den nødvendige tilladelse, og om lejemålet er overholdt.

- Hvis anvendelsen ikke er i overensstemmelse med det, lejekontrakten indeholder, så står vi en ny situation, siger han og tilføjer, at DSB Ejendomme lige nu kun har kendskab til sagen fra pressen, hvorfor man vil indhente nødvendige oplysninger fra såvel Frederikshavn Kommune som NOC Marine.

De østeuropæiske ansatte er ifølge 3F velkomne i Frederikshavn – fagforeningen er dog bekymret for deres ansættelsesforhold.

- Vi er ikke ude på at jage dem ud. Vi vil gerne i dialog, sådan at vi kan sikre, at deres arbejdsforhold er i orden, men lige nu aner vi ikke, hvad de får i løn, og hvad de betaler for at bo der, hvor de bor – under kummerlige forhold, siger 3F formand, Finn Jenne.


Seneste nyt

fra Nordjylland