Undlod at søge om millioner til hospice: Politiker raser

Foto: Robert Bedsted

Direktionen i Region Nordjylland traf millionbeslutning uden at spørge regionsrådet.

- Der er faktisk tale om en skandale, lyder det fra det konservative regionsrådsmedlem Per Larsen.

Han og kolleger fra Kristendemokraterne er fortørnede over, at direktionen i Region Nordjylland på egen hånd valgte at undlade at søge om såkaldte satspuljemidler, der var øremærket til flere hospicepladser.

- Hospicepladser er en udpræget politisk sag og vi kan jo ikke have, at direktionen sådan træffer afgørelser af den karakter på egen hånd, uden at spørge regionsrådet først, siger Per Larsen.

I forbindelse med vurderingen af ansøgningsmulighederne viste beregningen, at tre ekstra pladser på Hospice Vendsyssel udover satspuljemidlerne ville koste henved tre millioner kroner om året. Derfor valgte direktionen at undlade at søge midlerne.

Per Larsen mener, at regionsrådet skulle være spurgt først.

- 900.000 kroner om året ekstra for hver plads svarer vel omtrent til det samme som patienterne nu koster på et almindeligt sygehus, så når patienten flyttes fra hjemmepleje og sygehus til hospice, er pengene jo sparet på sygehusets budget. Altså går det op. Så sagen er altså politisk og regionsrådsformanden er ansvarlig for det her, forklarer han.

Men helt så firkantet mener Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, ikke at man kan anskue tingene:

- Direktionen i Regionen står jo for den daglige drift. De træffer på daglig basis beslutninger i millionklassen uden at de orienterer politikerne. Så længe de arbejder indenfor den overordnede ramme som politikerne har udstukket.

Man skal huske på, at fem millioner kroner i et budget på milliarder bare er småpenge, forklarer han.

I en SMS til TV2 Nord forklarer regionsrådsformand Ulla Astmann (Soc. Dem.), at hun ikke har været involveret i sagen, men at direktionen måske nok burde have orienteret Regionsrådets forretningsudvalg.
Og i en mail svarer regionsdirektør Svend Særkjær, at han ikke ønsker at kommentere uenigheden i sagen her op til valget, men at det er ganske normalt, at direktionen vurderer om sager skal forbi politikerne. Det vurderede man ikke at sagen her skulle, da financieringen ikke kunne findes.

02:32 Luk video

Forsiden lige nu