04:39

Det kan få fatale følger, når de unge i trafikken skriver på mobil og er uopmærksomme. Unge mellem 14 og 16 år kommer mest til skade i trafikken.

Foto: Anne Christensen

1 af 2

Unge cyklister er til fare for sig selv

De ældste skoleelever kommer mest til skade i trafikken, viser tal fra vejdirektoratet. Det skal kampagnen ”teenager i trafikken,” sætte en stopper for.

Over ti gange så mange 16-årige kommer til skade eller bliver dræbt i trafikken som 6-årige. Det viser tal fra Vejdirektoratet.

På grund af den voldsomme overrepræsentation sætter Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og landets kommuner nu fokus på de ældre elever med en ny, landsdækkende kampagne "Teenager i trafikken."

Fra 2011 til 2015 er 39 nordjyske 16-årige blevet dræbt eller kommet alvorligt til skade i trafikken.

- Jeg er tit uopmærksom, fordi jeg hører musik og svarer på sms’er, imens jeg cykler, siger Amine Dai, som går i 9. klasse på Nordstjerneskolen i Frederikshavn.

Det er Amine ikke alene om. Hendes klassekammerat, Natasja Kristensen  bruger også telefonen, imens hun er på farten.

- Så længe jeg cykler stille og roligt, kan jeg godt spille Pokémon Go, siger Natasja Kristensen.

Pigernes udtalelser falder fint i tråd med rådets oplevelser.

- Teenagere har så meget andet i hovedet end trafiksikkerhed, så når det går galt, er det ofte, fordi de er uopmærksomme. De tager måske nogle chancer eller glemmer at fokusere på omgivelserne, når de for eksempel cykler sammen med deres venner, siger Gitte Aagaard, seniorkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

Rådet for Sikker Trafik foreslår blandt andet, at forældrene skal lave regler om, at deres børn skal bruge cykelhjelm.

 

 Kilde: Vejdirektoratet