LIGE NU:

Usikkerhed om kompensation til minkbranchens følgeerhverv

Leif Frederiksen, der ejer et pelseri i Aalbæk, vil have svar på, om han også bliver kompenseret for fremtidig indtjening ligesom han også vil vide, hvordan værdien på hans maskiner vurderes.

Den knap 19 milliarder store kompensation til minkbranchen har skabt forvirring hos følgerhvervene. De kan ud fra aftalen ikke vurdere, om de får dækket tab af fremtidig indtjening, lige som minkavlerne gør.

Det gælder blandt andet for Nordjysk Pelseri i Aalbæk, hvor 100 procent af indtjeningen kom fra pelsning af mink.

- Det er selvfølgelig et problem. Det vi skal erstattes efter, er noget de kalder ”handel og vandel” og det er for mig noget diffust, siger Leif Frederiksen, der er ejer af Nordjysk Pelseri.

Lige nu er maskinerne ikke mere værd end stålprisen, vurderer Leif Frederiksen. Derfor frygter han, at de bliver vurderet efter den nuværende salgspris og ikke den værdi, de havde, inden minkerhvervet i Danmark blev lukket ned.

Men ifølge fødevareministeren, så bliver der taget højde for, at situationen har ændret sig.

- Det er simpelthen en vurdering af, når vi forestiller os en situation, før vi slog minkene ned, altså hvor man regnede med, at der stadig ville være minkavl i Danmark, hvad ville man så kunne sælge virksomheden for, lyder det fra fødevareminister, Rasmus Prehn (S).

Leif Frederiksen har også svært ved at finde ud af, om han bliver kompenseret for den potentielle fremtidige indtjening, han havde haft, hvis ikke regeringen havde nedlukket minkerhvervet.

- Jeg har i den tid, jeg har haft pelseriet købt maskiner for over syv millioner kroner, som står herinde nu, og det er jo med henblik på at sikre min fremtidige drift, derfor synes jeg også, at vi skulle have erstattet den, ligesom avlerne får, siger Leif Frederiksen.

Mens det for nuværende er uklart, så siger Rasmus Prehn, at det er noget, der nu skal kigges nærmere på.

- Det er del af hele den værdiansættelse, som taksationskommissionen skal kigge på, og man danner et helhedsbillede, hvor det både er værdien af virksomheden og også den fremtidige indtjening, der bliver vurderet, lyder det fra ministeren.