LIGE NU:

Kandidaterne er kampklar

Endelig! Sådan lyder det fra flere folketingskandidater i dag, hvor folketingsvalget er udskrevet.

Mindre end to timer efter, at statsminister Lars Løkke Rasmussen har trykket på valgknappen, står folketingskandidat for Venstre, Marie Bjerre klar på Nytorv i Aalborg.

- Jeg har jo godt kunne læse i kortene, at det var på vej, men jeg troede egentlig, at det ville komme i sidste uge, så jeg har sovet med valgstøvlerne på de seneste dage, siger hun.

500 meter derfra er flere kampagnemedarbejdere i fuldt sving i SF’s lokaler i Aalborg. Her arbejdes der med at gøre valgplakaterne og flyers klar, inden folketingskandidaterne skal på gaden.

- Da jeg fik besked fra Borgen, så skyndte jeg mig herned, for så begyndte det store koordineringsarbejde med valgplakater og valgdebatter. Så det har brudt op i min daglige rutine i dag, siger Line Petersen, der er storkredskoordinator for SF Nordjylland.

Nordjyske valgemner

Flere af de folketingskandidater, der allerede nu sidder i folketinget, er tirsdag eftermiddag fløjet direkte til Aalborg for at komme ud og tale med vælgerne.

- Jeg synes, vi har en skarp dagsorden fra Socialdemokratiets side på, hvad vi vil bruge pengene på i fremtiden, hvor jeg synes, regeringen de sidste fire år har brugt for mange penge på skattelettelser, siger Flemming Møller Mortensen, der er folketingskandidat for Socialdemokratiet.

For Venstres folketingskandidat Preben Bang Henriksen er det især infrastrukturen i Nordjylland, der skal debatteres i valgkampen:

- Det vigtigste er at få en sikring af den 3. limfjordsforbindelse, også hvis Socialdemokratiet skal komme til magten, det vil jo nok i givet fald være sammen med nogle partier, der ikke er helt vilde med den forbindelse eller bilisme i det hele taget, og det skal vi have sikkerhed for, siger Preben Bang Henriksen, der er folketingskandidat fra Venstre.

Dobbeltrolle

I SF’s lokaler i Aalborg er en af folketingskandidaterne mødt op. Allan Norré Pedersen var på arbejde i Aabybro, da meldingen om valget kom ud. Han har allerede valgplakaterne klar, for han stiller også op til EU-parlamentsvalget, som skal afholdes den 26. maj.

- Det bliver et planlægningsarbejde først og fremmest, for jeg har både EU-arrangementer og folketingsarrangementer. Men heldigvis kan jeg lide det, og jeg synes, det er rigtig sjovt. Så det bliver nogle hårde dage, og søvn må jeg så klare engang i juni, siger han med et smil.

Er du ærgerlig over, at det kommer til at ligge på samme tid?

- For demokratiets skyld synes jeg, at det er ærgerligt, for der er ingen tvivl om, at folketingsvalget kommer til at overskygge EU-valget, og det synes jeg er rigtig ærgerligt, for EU-valget fortjener den opmærksomhed. Det er jo blandt andet der, hvor vi skal kæmpe klima-kampen, siger han.

Valget skal afholdes den 5. juni, og det betyder, at der er 29 dages valgkamp. Valgplakaterne må først hænges op den fjerde lørdag inden valgdatoen, så derfor har Marie Bjerre fra Venstre valgt at hænge plakaterne på sig selv, når hun deler flyers ud.

- Nu går vi på gaden, hvor vi har dem på maven og ryggen, så vi har noget synlighed, siger hun.

Folketingskandidat for Venstre, Marie Bjerre.  
Folketingskandidat for Venstre, Marie Bjerre.  
Foto: Sofie Bach