LIGE NU:

Nordjysk valgresultat klar: Egelund ude af Folketinget

Så er alle nordjyske stemmer talt op, så vi har et samlet resultat for Nordjyllands storkreds.

Der er talt stemmer på livet løs i hele Nordjylland onsdag aften. Omkring klokken 23.00 har alle valgsteder i Nordjylland fået talt stemmerne op, så vi kan nu præsentere et samlet nordjysk resultat for folketingsvalget 2019.

Rød blok har ligesom på landsplan også i Nordjylland et stærkt flertal. I Nordjylland bliver Socialdemokratiet det største parti, de får seks kredsmandater med deres 33,9 % af de nordjyske stemmer. Sammenlagt har rød blok fået otte kredsmandater i Nordjylland, hvor blå blok kan mønstre syv kredsmandater. 

Venstre står til et fantastisk valg i Nordjylland. De er gået frem med 3,7 procent af de nordjyske stemmer. Det er især syd for fjorden, at de har fået et rigtig godt resultat. I Mariagerfjordkredsen er Venstre gået frem med 4,5 % af stemmerne og i Himmerlandskredsen er der sket en stigning på 5,5 %. Venstre har dog også haft et godt valg i Hjørring, hvor de er gået frem med 5,4%.

Liberal Alliance får et katastrofe-valg i Nordjylland. De har mistet 14.000 stemmer i det nordjyske i forhold til folketingsvalget i 2015. Det betyder, at de mister deres kredsmandat i Nordjylland. De har ingen chancer for et tillægsmandat, hvilket betyder at Liberal Alliances politiske ordfører, Christina Egelund, er ude af Folketinget.  

Christina Egelund er ude af folketinget efter Liberal Alliance får katastrofevalg i både Nordjylland og resten af landet.
Christina Egelund er ude af folketinget efter Liberal Alliance får katastrofevalg i både Nordjylland og resten af landet.
Foto: Phillip Davali / Ritzau Scanpix

Enhedslisten har fået et rigtigt dårligt valg i det nordjyske, hvilket vil sige, de endnu ikke har sikret sig et mandat til folketinget. De kan dog stadig nå at hente et tillægsmandat i Nordjylland, hvilket de efter al sandsynlighed får. 

De nordjyske konservative kan se frem til at komme tilbage i folketinget efter fire års pause. I 2015 fik de konservative ikke nok stemmer i det nordjyske til at trække et mandat i folketinget. Denne gang får de igen et nordjysk kredsmandat.

Dansk Folkeparti oplever også i Nordjylland en massiv tilbagegang. De har mistet 12,5% af de nordjyske stemmer og står til at få et enkelt kredsmandat. SF og det Radikale Venstre står også til at få et enkelt nordjysk kredsmandat hver.

Vi skal understrege, at det på nuværende tidspunkt kun er kredsmandater, vi kan vide, hvordan fordeler sig på partierne. Udover det så kommer tillægsmandater, som stadig kan hive flere nordjyske kandidater i folketinget.

 
 

Dyk selv ned i resultaterne både i Nordjylland og på landsplan her. 

 

Vi var med på hvert et skridt på valgaftenen. Du kan se med her, og følge med i livebloggen igen torsdag morgen, hvor vi fortsætter med at følge valget, når der bliver sat navn på, hvem der kommer i folketinget. Men her onsdag aften kan du kigge tilbage på valgaftenen skridt for skridt.

liveblog

Det nordjyske valg - seneste nyt