Foto: Ivan Hansen

Ny måling: Stram Kurs kan være på vej mod Folketinget

Ny måling indikerer, at Stram Kurs kan ende med at komme i Folketinget. Samtidig får blå blok den ringeste opbakning i hele denne valgperiode.

En netop offentliggjort meningsmåling indikerer, at partiet Stram Kurs, der har Rasmus Paludan som stifter - og Uwe Max Jensen som nordjysk folketingskandidat - kan være på vej i Folketinget.

Målingen er den første, der har partiet, som har slået sig stort op på en yderligtgående islamkritisk politik, med. Og opbakningen til partiet er i målingen, der er lavet af Megafon for TV 2 og Politiken på 2,7 procent.

Værd at bemærke er det dog, at den statistiske usikkerhed er på +/- 1,1 procent. Det betyder at Stram Kurs ifølge målingen, står til at få mellem 1,6 og 3,8 procent af stemmerne.

Og usikkerheden understreges da også af Casper O. Jensen, der er chef for den afdeling i Megafon, der har lavet målingen.

- Det er værd at understrege, at dette i udpræget grad er et øjebliksbillede, og at den aktuelle fordeling er langt mere følsom for udsving, end tilfældet er blandt de etablerede partier. Dette hænger sammen med, at alle partiets vælgere i sagens natur er nytilkommere. Stram Kurs har ikke en hård base af kernevælgere, som spænder et sikkerhedsnet under dem i forhold til spærregrænsen, siger Casper O. Jensen til TV 2.

Hvad ville du stemme, hvis der var valg i morgen?

Målingen er gennemført i perioden 29. april - 2. maj. 1.008 respondenter har medvirket.

Stram Kurs har indsamlet et godt stykke over de 20.109 vælgererklæringer, der skal til, for at et parti kan stille op til Folketinget. Og partiet har selv anmeldt sig som opstillingsberettiget ved Indenrigs- og Økonomiministeriet, men ministeriet har ikke endeligt godkendt andmeldelsen.

Hvis det sker - og hvis de 2,7 procent af stemmerne som partiet står til at få, faktisk bliver valgresultatet - vil Rasmus Paludans parti få fem mandater i det 179 mand store Folketing. Dermed står den nordjyske provokunstner Uwe Max Jensen, der er Strams Kurs' indtil videre eneste folketingskandidat udover Paludan selv, til at komme i Folketinget.

Uwe Max Jensen er 47 år, født i Nørresundby og uddannet journalist. Han er dog bedst kendt for sin provokerende kunst, der ofte omfatter afføring og kønsorganer. Derudover er Uwe Max Jensen i 2017 idømt 30 dages betinget fængsel for vold mod en ansat på Kunsten i Aalborg.