Foto: Ib William Christensen

Nye temaer til 1. maj: Socialdemokratiet snakker klima til Arbejdernes kampdag

1. maj er Arbejdernes internationale kampdag, men Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, bruger også dagen på at snakke om utraditionelle arbejdertemaer som eksempelvis klimaet.

Arbejdernes internationale kampdag blev i Danmark afholdt første gang i 1890. Dengang var hovedtemaet et krav om en 8-timers arbejdsdag. 

Siden da er overenskomster og fair løn blevet en integreret del af det danske samfund - ligeledes udgør den arbejderklassen en mindre andel af danskerne. Derfor er det heller ikke de helt traditionelle arbejdertemaer, der behøver at blive taget op på 1. maj, mener Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, der onsdag morgen holdte tale hos DSU i Aalborg. 

- Jeg glæder mig altid til 1. maj. Det er en festdag for os (Socialdemokratiet red.), og det er en dag, hvor vi sætter tyk streg under det, som Socialdemokratiet synes er vigtigt. Så det er klart, at i år kommer jeg til at tale meget om retten til tidlig pension til dem, der har været mange år på arbejdsmarkedet, og om klimaet, siger Mette Frederiksen til TV2 Nord.

00:50

Mathilde Albæk Lauridsen, formand hos DSU Aalborg.

Luk video

Klimafokus vækker begejstring

Idéen om at bruge dagen til at sætte fokus på klimaet virker måske ikke som et typisk arbejdertema, men vækker alligevel begejstring hos DSU i Aalborg. 

- Jeg synes, det er et godt, fordi vi har brug for at gøre noget nu. Jeg kan se, at der er mange, der tager hænderne på ryggen, men vi kan se, at klimaet ændrer sig drastisk, og der skal gøres noget nu, hvis vi skal blive ved med at leve på den her jord, siger Mathilde Albæk Lauridsen, formand for DSU i Aalborg. 

- Jeg tror, der er flere politikere, der ligeledes vil tale om klimaet. Det er ikke længere en dag, hvor man kun snakker om arbejderklassen. 

Hos Faglige Seniorer, der ellers primært beskæftiger sig med arbejderklassen vilkår, er man ligeledes positivt stemt over for at snakke klima 1. maj. 

- Jeg er både mormor og farmor, så jeg tænker også, at vi skal være med til at tage det her på vores skuldre. Det er ikke kun de unge, der skal arbejde for det her, og jeg synes, vi alle skal bidrage med nogen ting, siger Pia Grabe Skogberg, formand for Faglige Seniorer i Aalborg. 

Så man kan godt bruge dagen på det, når det ikke er en kampdag i traditionel forstand længere?

- Det synes jeg helt bestemt. Vi har stadig nogle arbejdertemaer, som vi tager om, som eksempelvis ligeløn til kvinder, men vi skal også gå sammen om en bæredygtig udvikling. 

Mette Frederiksen holder 1. maj tale klokken 12.30 i Odense og 15.45 i København. 

00:49

Pia Grabe Skogberg, formand hos Faglige Seniorer Aalborg.

Luk video