02:00

Psykiatrien kom på dagsordenen til valgdebat i Arden

Flere penge til psykiatrien og bedre forhold for socialt udsatte. Det var de helt store emner, da Blå Kors, der hjælper netop socialt udsatte personer med misbrug, i dag inviterede til politisk paneldebat på sit botilbud i Arden.

Det var beboere og brugere af Blå Kors, der var dukket op for at stille spørgsmål til de seks fremmødte folketingskandidater.

Og her var det særligt psykiatrien, der optog brugerne. 

Finn Christensen, som indtil for kort tid siden selv boede på bostedet i Arden, havde flere spørgsmål til politikerne. For han ved selv en del om, hvad det vil sige i virkeligheden, når psykiatrien halter.

Han kom til Blå Kors med en såkaldt dobbeltdiagnose - det vil sige både en psykisk lidelse og et hashmisbrug. Og den kombination med både en psykisk lidelse og et misbrug, der kan være alkohol- og eller stofmisbrug, skaber ofte store problemer, når folk gerne vil have hjælp. Der er nemlig meget få behandlingstilbud til personer med dobbeltdiagnose. 

Der må de simpelthen lære at arbejde sammen, eller også må der åbnes flere steder som det her i Blå Kors

Finn Christensen, bruger af Blå Kors' botilbud i Arden 

Psykiatrien tager som oftest ikke de personer ind, fordi der samtidig er tale om et misbrug, mens behandlingssteder som regel heller ikke står med åbne arme, fordi man der mener, det er den psykisk lidelse, der er problemet. 

- Jeg har flere venner, der står i samme situation som mig, men de kan ikke få noget hjælp. De løber panden mod muren i systemet, fordi de har to slags problemer. Psykiatrien vil ikke have noget med dem at gøre, og det vil de fleste bosteder heller ikke, fordi man har en psykisk diagnose. Der må de simpelthen lære at arbejde sammen, eller også må der åbnes flere steder som det her i Blå Kors, lyder det fra Finn Christensen på tirsdagens valgmøde. 

Politisk enighed: Flere penge

Det synspunkt var der opbakning til blandt folketingskandidaterne, der var med til valgdebatten. 

- Vi må som politikere i den her tid stille det spørgsmål om vi gør nok for psykiatrien, og det mener jeg ikke, vi gør. Psykiatrien skal have større politisk bevågenhed og tildeles flere midler end i dag, for vi har ikke sengepladser nok, mener Jens-Henrik Kirk, folketingskandidat for Det Konservative Folkeparti. 

SFs Lisbeth Bech Poulsen vil have sengepladsafdelinger reserveret specifik til folk med dobbeltdiagnoser. 

- Det er fuldstændigt afgørende. Vi har set tragiske eksempler på, hvor galt det kan gå, hvis folk ikke får hjælp, siger Lisbeth Bech Poulsen.

Finn Christensen er efter valgmødet glad for at kunne konstatere, at der var bred politisk enighed om, at der skulle flere penge til psykiatrien, men han er skeptisk.

- Men om det kommer til at ske, det er jo lige det, siger Finn Christensen.