02:12

Valgforsker: Interessen for klima er steget hos de unge

På tværs af partiskel er klima et meget vigtigt emne for de unge, lyder det fra valgforsker.

Fredag var unge på gaden i mere end 100 lande for at ytre deres bekymring i forhold til klimaets udvikling.

Blandt andet i Aalborg var flere hundrede unge på gaden, og klimaet er et af de foretrukne politiske emner for den yngre generation i Danmark.

Det ligger nogenlunde stabilt det her emne blandt de andre aldersgrupper, men det har altså taget et ordentligt hop blandt de unge på det seneste.

Ditte Shamshiri-Petersen, valgforsker og lektor ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet.

- De unge adskiller sig først og fremmest ved, at det her er et emne, som ligger højt på deres dagsorden. Og så adskilliger de sig også ved, at vi kan se, at over det sidste stykke tid, så er interessen for klima for alvor steget. Det ligger nogenlunde stabilt det her emne blandt de andre aldersgrupper, men det har altså taget et ordentligt hop blandt de unge på det seneste, fortæller valgforsker og lektor ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet, Ditte Shamshiri-Petersen, til TV2 Nord.

Det er med inspiration fra den 16-årige svenske klimaforkæmper, Greta Thunberg, at de mange demonstrationer verden over er blevet afholdt.

Og interessen for klima er også blevet større på den internationale scene.

- Det er svært at sige, hvor meget de kan rykke, men jeg synes, at det, vi ser, sætter en stor streg under, hvor vigtigt det her er internationalt. Især blandt de unge, men også blandt den øvrige befolkning, siger Ditte Shamshiri-Petersen.

Røde og blå er fælles om klima

Et af fokuspunkterne for fredagens demonstrationer var at holde politikerne op på at overholde Paris-aftalen.

Især kravet om, at den gennemsnitlige globale temperaturstigning skal holdes under to grader. Allerhelst må temperaturen ikke stige med mere end 1,5 grader.

Det var unge med forskellig politisk overbevisning, der var mødt op til fredagens demonstrationer i Aalborg, Frederikshavn og Aars, og den tendens bakkes op af valgforskeren:

- Det er et emne, der er vigtigt på tværs af partiskel hos de unge. Blandt den ældre generation er det mere et emne som er vigtigt alt afhængig af, hvor du placerer dig, det vil sige, at det primært er vælgere fra rød blok, der finder det her vigtigt. Blandt de unge er det mere spredt, forklarer Ditte Shamshiri-Petersen.

En valgkamp venter lige om hjørnet, og her får de unge også sat deres aftryk:

- De politiske partier har igennem den seneste tid oprustet gevaldigt på det her emne. Der er kommet nogle klimaudspil fra regeringen, Venstre har fået et grønt logo, og Konservative fører en kampagne om fælles grøn fremtid. Det er noget, partierne har stort fokus på, og det er de nødt til, når der er noget, som er så højt på befolkningens dagsorden.

03:18

Fredag var der blandt andet demonstration i Aalborg. 

Luk video