Kunstmaler har malet fyr fra samme vinkel i 40 år

02:28

John Kristensen har malet Rubjerg Knude Fyr siden 1977. Video: Jesper Christiansen

Løkken-maleren John Kristensen er vild med Rubjerg Knude Fyr. Han er så vild med det gamle fyr og naturen omkring det, at han har malet fyret fra samme vinkel i mere end 40 år.

Mens murermester Kjeld Pedersen og folkene fra BMS Krangården lægger de køreplader ud, som Rubjerg Knude Fyr i næste uge skal flyttes på, så tager den snart 70-årige kunstmaler John Kristensen fra Løkken plads på sin stol med stafeliet placeret i sandet, så han har udsigt til fyret.

- Lyset er så dejligt heroppe, siger han.

Siden 1976 har han været fuldtids kunstmaler, og næsten lige så længe har han malet Rubjerg Knude Fyr.

- Første gang, jeg malede det, var i 1977, siger John Kristensen.

Siden har han malet fyret og naturen omkring det et utal af gange. En ting går igen år efter år. Fyret males fra samme vinkel, og John Kristensens malerier af Rubjerg Knude Fyr fortæller den dramatiske historie om naturens enorme kræfter i området, hvor store mængder sand hvert år flyttes indover land.

- Det er den endeløse dramatik, som ligger i stedet, som gør det spændende at være herude, siger John Kristensen.

John Kristensen i færd med at male fyret for sidste gang, inden det flyttes. Foto: Jesper Christiansen

Ligesom de gamle Skagensmalere, foretrækker han at male sine billeder ude på stedet for at indfange lys og atmosfære på den mest intense måde. Området ved det 120 år gamle Rubjerg Knude Fyr er et af yndlingsmotiverne.

Mange af malerierne fra Rubjerg Knude Fyr kan ses hjemme i galleriet i Løkken.

John Kristensen troede, at han havde malet sit sidste billede af fyret, men i denne uge var han igen ude ved det gamle fyr for at male det en allersidste gang.

- Jeg havde opgivet at komme til at male flere, men så var der en, som gerne ville have et med alt det arbejde, som foregår, og så måtte jeg herud igen, siger John Kristensen.

Det sidste maleri med arbejdet ved fyret står nu hjemme i galleriet.

Det næsten færdige maleri af fyret. Foto: Jesper Christiansen

 

Forsiden lige nu