Naturkræfterne truer: Rubjerg Knude Fyr skal pilles ned
Foto: Lars Christoffersen
Slitagen på klinten ved fyret er så fremskreden, at Rubjerg Knude Fyr skal tages ned sten for sten. Nu er det store spørgsmål: Hvad skal der så ske med turistmagneten?
Et år. Måske to. Men så går den heller ikke længere for Rubjerg Knude Fyr. Det står klart, mener Hjørring Kommune. Vejret har været så hårdt ved Vestkysten, at fyret kan ryge i vandet tidligere end beregnet.
Så nu skal fyret pilles ned, vurderer borgmester Arne Boelt og Hjørring Kommune.
- Det er en rigtig trist melding. Fyret er på vej i havet, det har vi vidst længe. Men vi havde ikke regnet med, at nedtagningen skulle begynde allerede i 2018 eller senest i 2019. Så nu skal det nye byråd og det nye teknik- og miljøudvalget i gang med at lave en plan for, hvad der så skal ske med fyret, siger Arne Boelt (S) og opridser mulighederne:
- Skal det bare pilles ned og naturen skal stå tilbage? Skal det flyttes? Og hvor skal det i så fald flyttes hen? Der er mange forskellige løsninger, og det skal vi til at tale om.
Slitagen af klinten var ellers spået til at være sikker for fyret endnu 10 år. Men prognosen var for konservativ, og nu begynder det at haste med at få sat et stillads op, så fyret kan blive pillet ned - sten for sten.
Det er udelukket, at det kan blive stående, og nedtagningen kan ikke udskydes mere end et par år, vurderer man i Hjørring Kommune - og derfor skal nu lægges en plan sammen med Naturstyrelsen, som ejer grunden, fyret står på.
Men fyret skal op at stå igen, mener Arne Boelt.
- Rubjerg Knude er en kæmpe turistmagnet med over 500.000 besøgende om året. Men mon ikke der kommer et hav af forslag til, hvor det skal flyttes hen - og om det skal op igen, forudser borgmesteren.
Som at flytte London Bridge til USA
Det vil koste i omegnen af 10 millioner kroner at flytte det 30 meter, anslår borgmesteren.
- Men det er i vores interesse, at det bliver opført igen, så den regning skal vi nok også betale noget af. Det er dyrt, men ikke uoverkommeligt. Men vi skal have en snak med fonde og private, som også har en interesse i fyret. Det er rettidigt omhu at sætte gang i snakken nu, siger han og henviser til, at der ligger en lang sagsbehandling forude.
Jørgen Bing (SF), der er medlem af teknik- og miljøudvalget er også ked af konklusionen i rapporten.
- Det er en rigtig trist melding. Jeg har lige hørt om dødsdommen for lidt siden, og det skal lige synkes. For fyret er ligesom inkarnationen af hele området omkring Rubjerg Knude, siger han.
Han er dog ikke umiddelbart lun på tanken om at flytte fyret fra klinten.
- Det svarer nogenlunde til at flytte London Bridge til USA. Det er bare ikke så autentisk. Det kunne være en løsning at sætte det på et havvindmøllelignende fundament - men hvad det koster, har jeg ingen anelse om. Nu vi lufte alle ideer.
Flytter man det 100 meter - eller ned til parkeringspladsen, kommer det til at stå på en andens grund - og hvis er fyret så? Og hvem skal betale? Det er nogle af de spørgsmål. der skal besvares, inden fyrets fremtid ligger fast.