Skinnerne til at flytte fyret på skal ligge helt lige. Foto: Hans-Christian Lauritzen

Landinspektør Per Egebak hjælper med at få flytningen af Rubjerg Knude Fyr til at være millimeterpræcis. Foto: Hans-Christian Lauritzen

Kraner hjælper med at få skinnerne på plads, så fyret kan blive flyttet. Foto: Hans-Christian Lauritzen

Murermester Kjeld Pedersen fra Lønstrup er klar til at flytte fyret på mandag. Foto: Hans-Christian Lauritzen

1 af 4

Nu flytter Rubjerg Knude Fyr meget snart

Få millimeter er afgørende, når Rubjerg Knude Fyr skal flyttes.

Det kræver millimeter præcise forberedelser at få Rubjerg Knude Fyr gjort klar til flytning. I dag skulle de skinner, som fyret skal skubbes på, rettes til. Derfor var der hyret et landinspektørfirma ind for at sikre, at alt lå helt lige, for når først fyret skal flyttes, tæller hver eneste millimeter.

- Det er plus minus tre millimeter. Det er simpelthen for at undgå, det kommer til at køre skævt. Hvis vi har en tolerance, der er mere end det, så kommer det til at slingre på en eller anden måde, og så kan det komme til at ramme de her plader, der er lagt ud under skinnerne herude, forklarer landinspektør Per Egebak til TV2 Nord.

Fyret skal skubbes på en form for rulleskøjter, der kører på jernskinner. Når først fyret er løftet fri, sat på rulleskøjter og skinner, så kan det ikke dreje.

- De har lagt dem løseligt ud nu, og så retter vi dem ind, så de kommer til at ligge 100 procent på linie, siger Per Egebak.

02:17

De sidste forberedelser inden flytningen af Rubjerg Knude Fyr kræver stor præcision.

Luk video

Kjeld har kaldt efter hjælp

Indtil nu har det været murermester Kjeld Pedersen og hans folk, der har stået for det meste af arbejdet med at flytte fyret. Selv om Kjeld Pedersens øjemål ikke fejler noget, så måtte han i dag overlade byggepladsen ved fyret til landinspektører, kranfolk og milimeterpræcist teknisk udstyr.

- Vi kan ikke styre det med snoren (murersnoren. red.), når der er vind, så derfor har vi fået hjælp af en landmåler i dag til at lægge det ud, så det passer. De der rulleskøjter, når de står med den der rigtig store vægt, så kan de ikke skubbe sig tilsiden. Så det skal faktisk passe rigtig rigtig nøjagtig, fortæller murermester Kjeld Pedersen fra Lønstrup.

I løbet af mandagen kom skinnerne på plads. Nu er alt næsten klar til, at fyret kan flyttes på tirsdag den 22. oktober.

- Det er skønt at se, at de tidsplaner, jeg selv har lavet, og John fra BMS har lavet, dem kører vi fuldstændig efter. Det kører bare efter en snor det hele. Det er bare dejligt at være med til, slutter Kjeld Pedersen.