Se de rørende billeder: Kjelds hustru dirigerede fyret de sidste centimeter i mål

På lige knap seks timer skrev murermester Kjeld Pedersen fra Lønstrup sammen med John Christensen fra BMS Krangården og masser af dygtige medarbejdere et par sider i den nordjyske historiebog, da de 22. oktober 2019 fik flyttet det godt 700 tons tunge og 120 år gamle Rubjerg Knude Fyr 70 meter ind i landet.

Se fyret blive flyttet på 24 sekunder - artiklen fortsætter under videoen

 

Fyret skulle væk fra den oprindelige placering og klinten, som på grund af elementernes hærgen gennem 120 år var kommet faretruende tæt på - og truede med at koste fyret livet, hvis ikke man gjorde noget drastisk - som at flytte en 23 meter høj bygning 70 meter i et terræn, der er meget svært fremkommeligt.

Ja, det lyder som en vanvidsmission, og derfor bliver bedriften bare endnu mere imponerende, fordi alting, da det blev alvor, kørte så gnidningsfrit, som det gjorde.

For det gjorde det. De 70 meter blev tilbagelagt på lidt under seks timer. Med en hastighed på omkring 12 meter i timen, som John Christensen på forhånd havde forudsagt ville blive en topfart, hvis der absolut ingen forhindringer kom i vejen. Og midt i det hele skulle det hårdtarbejdende mandskab altså også lige holde frokostpause.

Da fyret var helt i mål og mørket faldt på ved fyret blev dets 120 år lange historie - og Kjeld, der er blevet billedet på fyrets redning - hædret med en smuk projektering på fyrets facede. Artiklen fortsætter under billedet.

 
 

Ulla dirigerede fyret i mål

Da det historiske fyr omkring klokken 14.30 nærmede sig målstregen, viste forventningens glæde sig for alvor, og kulminationen kom, da John Christensen fra BMS Krangården gav Ulla Pedersen, murer Kjeld Pedersens hustru, den walkie talkie, der fungerede som kommunikationslinje til kontrolrummet, hvor det specialiserede mandskab styrede de hydrauliske pumper, der sørgede for, at fyret bevægede sig fremad.

- 10 centimeter mere, lød beskeden fra Ulla hen mod slutningen, inden den sidste besked lød:

- 50 milimeter mere, dirigerede Ulla, inden den forløsende besked fra John Christensen kom:

- Stop! Kjeld er tilfreds.

Og så fik John Christensen ellers en ordentlig krammer af Ulla, mens de mange tilskuere, der havde taget opstilling uden for hegnet i behørig sikkerhedsafstand, kvitterede med klapsalver. Fyret var kommet på plads.

Se det rørende øjeblik her. Artiklen fortsætter efter videoen.

 

Nu kan fyret leve i 40 år mere

Da fyret for 120 år siden blev bygget i Rubjerg Knude, var der 200 meter til kysten, men inden det blev flyttet den historiske tirsdag i uge 43 i det Herrens år 2019, var der kun 7-8 meter tilbage.

Nu er der så små 80 meter ud til kysten,, og fyret er dermed, vurderer Hjørring Kommune og Naturstyrelsen, der ejer fyret, sikret de næste 20-40 år inden kystlinjen igen kommer så tæt på fyret, at det kommer i farezonen.

Og så må man jo til den tid se, om de specialiserede flyttemænd skal hyres ind og flytte fyret igen.

 
 
Foto: Henning Bagger (Ritzau Scanpix)

Meget mere om fyret

TV2 Nord har dækket flytningen af fyret intensivt helt fra starten - fra planerne om at flytte fyret blev offentligt kendte, da Kjeld og mandskabet flyttede ind på byggepladsen og altså helt til, at fyret klokken 14.37 tirsdag den 22. oktober 2019 stod lige, hvor det skulle - reddet fra at styrte i havet.

Du kan udforske vores store tema om fyrets flytning ved at klikke herunder:


Fyret flyttes

40_percent

play Naturfredningsforening frygter, fyrtårnscenter kan blive starten på en glidebane

211019 Kjeld og John

play Et år siden i dag: Kjeld flyttede fyret

default_thumb

play Historien om Rubjerg Knude Fyr og manden der reddede det udkommer som bog

def_thumb,50_percent

play Se videoen: Murer-Kjeld slået til ridder

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland