Et år siden i dag: Kjeld flyttede fyret

I anledning af 1-års jubilæet for flytningen af Rubjerg Knude Fyr sender vi på TV2 Nord en temaaften om fyret flytning. Se med i aften klokken 19.50.

I dag er det lige præcis et år siden at mureren Kjeld Pedersen fra Lønstrup og John Christensen fra BMS Krangården flyttede Rubjerg Knude Fyr. 

Kystlinjen nær fyret rykkede hver dag nærmere, og da fyret den 22. oktober sidste år blev flyttet 70 meter ind i landet, var fyret blot syv-otte meter fra skrænten. Da det 740 ton tunge fyr på 120 år blev flyttet, fik det international opmærksomhed - blandt andet fra BBC, CNN og tyske Bild. 

 

Flytningen af fyret tog bare seks timer. Men det krævede grundig planlægning, og i sidste ende krævede det også både sved og tårer, da flytningen endelig kom i mål. Sidenhen er Kjeld Pedersen blevet slået til ridder, og TV2 Nord har på baggrund af flytningen produceret to dokumentarer om det hårde arbejde, der har skrevet nordjysk historie. 

Det store stykke arbejde har ændret Kjeld Pedersens arbejdsliv. 

- Min hverdag er lige så stille fortravlet, som den har været de seneste 34 år. Men jeg er begyndt at holde foredrag - det stod ikke på mit CV før. Det kan jeg faktisk godt lide, og det vidste jeg ikke, før jeg flyttede fyret, fortæller han og uddyber: 

- Men jeg sørger for, at foredragene er om aftenen, så jeg kan arbejde i dagstimerne. 

 

Desværre har coronavirussen sat en stopper for en del af de foredrag, som Kjeld Pedersen skulle have holdt. Og den har også sat en stopper for den fejring af 1-års jubilæet for flytningen, som han ellers havde håbet på. 

- Jeg ville gerne have markeret dagen, men på grund af corona har jeg valgt at vente med det. Det gælder også min 60 års fødselsdag. Det er jeg rigtig ked af, men det er jo ikke så slemt som alle de andre, hvis erhverv er hårdt ramt af krise, siger han. 

Har flytningen af fyret haft betydning for de arbejdsopgaver, du har fået ind efterfølgende? 

- Enkelte fantaster har ringet, men dem siger jeg bare nej til. Jeg passer min almindelige murerforretning, som jeg altid har gjort, siger manden, vi kalder Murer-Kjeld. 

 

Se dokumentaren her, eller se samtaleprogrammet med Kjeld Pedersen herunder. Se hele temaaftenen på TV2 Nord klokken 19.50. 

 

Seneste nyt

fra Nordjylland