LIGE NU:

Dødsfald ryster fyrværkeri-branchen

Direktør frygter flere ulykker i fremtiden.

Hos Aalborg Fyrværkerifabrik er de vant til at lave fyrværkeriopvisninger med krysantemumbomber, som ligner dem, der nytårsnat kostede tre mænd livet.

- Jeg er selvfølgelig meget chokeret over tre dødsfald, men jeg må også sige, at jeg ikke er overrasket over. Det måtte komme på et eller andet tidspunkt, siger direktør på Aalborg Fyrværkerifabrik Martin Sørensen til TV2/Nord.

En almindelig nytårsraket må indeholde op til 75 gram krudt. De krysantemumbomber, der i nat kostede tre mand livet, indeholdt formentlig op mod tre kilo krudt. Samtidig har de store bomber en ekstrem hurtigbrændende lunte. Når professionelle fyrværkere skyder af, bruger de udelukkende elektronisk antænding.

- Det er faktisk minigranater, man skyder af. Hvis ikke man ved, hvordan de reagerer, så skal man holde sig langt væk fra det, siger fyrværker Hans Jørgen Madsen fra Aalborg Fyrværkerifabrik.

Direktøren for Aalborg Fyrværkerifabrik frygter, at ulykken nytårsnat ikke bliver den eneste herhjemme med krysantemumbomber.

Du kan købe luftbomber i alle størrelser på internettet. Der florerer enorme mængder af de her luftbomber på markedet. Det var egentlig kun et spørgsmål om tid, før der skete en alvorlig ulykke, pointerer Martin Sørensen over for TV2/Nord.

Martin Sørensen mener politiet bruger al for mange ressourcer på at kontrollerer de lovlige fyrværkeriforretninger og jagte små drenge med heksehyl. I stedet forslår han, at ressourcerne bliver brugt til at finde sælgerne af eksempelvis ulovlige krysantemumbomber.

Medlem af Folketingets retsudvalg Rasmus Prehn er villig til at se på, om ressourcerne bliver brugt rigtigt, men man skal ikke forvente de store lovændringer.

- Jeg tror, det handler meget mere om at bruge sin sunde fornuft, end at lave ny lovgivning. Hvis der er noget, vi kan gøre, så skal vi selvfølgelig gøre det, for det handler, som vi desværre kan se, også om menneskeliv, siger Rasmus Prehn til TV2/Nord