LIGE NU:

Sælger af ulovligt fyrværkeri står frem

Beretninger om en særdeles økonomisk attraktiv branche med let adgang til livsfarlige bomber.

En anonym sælger af ulovligt fyrværkeri står søndag aften frem på TV2/Nord og fortæller om, hvordan han gennem 13 år har handlet med ulovligt og farligt fyrværkeri som det, der nytårsnat dræbte tre nordjyske mænd.

- Jeg gør det ikke så meget for pengenes skyld. Jeg gør det mere for spændingens skyld og måske også for at være lidt rebelsk overfor myndighederne, fordi de ikke vil gøre noget af det, der kan sige bang lovligt overhovedet, siger manden, der er fra det midt- og vestjyske.

Selvom han påstår, det ikke er for pengenes skyld, er det alligevel en god forretning. Årligt har han tjent omkring 400.000 kroner på salg af ulovligt fyrværkeri, men han mener, han kunne tjene op mod to millioner kroner om året, hvis han også solgte til personer under 21 år. Han opererer i hele Jylland, og kundeklientellet er bredt.

- Det er hr. og fru Danmark (der er interesseret i det ulovlige fyrværkeri, red.). Det kan være en advokat eller en, der ikke har arbejde. Det er lidt lige meget, hvem man er, siger han.

Handlen foregår primært på de sociale medier, eller på den mere gammeldags mund-til-mund-facon, hvor det hurtigt spredes, hvem der sælger det ulovlige fyrværkeri. Fyrværkeriet handles på udenlandske hjemmesider og fragtes ind over grænsen. I branchen for salg af ulovligt fyrværkeri er der ikke den store frygt for at blive taget af politiet.

- Der er stikprøver og sådan nogen ting, men det er så lidt, der er kontrol, så det er ligeså let som at hive sutten ud af munden på et barn. Hvis de vil have haft i os sælgere, så skal de stramme sig an, siger sælgeren.

Søndag aften bringer vi på TV2/Nord en større pakke om de livsfarlige krysantemumbomber.